5 Δεκεμβρίου 2014

«Λίφτινγκ» σε ιστορικό κτίριο

Είναι θεμιτή η εξωτερική αισθητική αναμόρφωση ενός κτιρίου με την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές από εκείνη της κατασκευής του, για ...τουριστικούς ή άλλους λόγους; όταν μάλιστα τυχαίνει το συγκεκριμένο κτίριο να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης; Εχουμε το δικαίωμα να «αφαιρέσουμε» μια αρχιτεκτονική φάση της πόλης; 

Τα ερωτήματα αυτά απασχόλησαν πρόσφατα τους αρχιτέκτονες, με αφορμή την πρόταση μετατροπής του παλαιού υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως σε ξενοδοχείο. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής τελικά απέρριψε την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων στο κτίριο του Καραντινού και ενέκρινε μια λιτή προσέγγιση, πιο κοντά στην αρχική του μορφή.

«Προσωπικά είμαι κατά της ανέγερσης νέων νεοκλασικών ή της μετατροπής παλαιών κτιρίων σε νεοκλασικά, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι αυθεντικά», εκτιμά η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων κ. Μυρτώ Δεσποτίδη. «Τα κτίρια, ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν πάντα, δίνουν το στίγμα μιας πόλης και της ιστορίας της. Ας επενδύσουμε αρχιτεκτονικά στο παρόν, κάνοντας πράγματα που εκφράζουν την εποχή μας».

Απλά, θα συμφωνήσουμε με την κ. Δεσποτίδη... 

Στη φωτογραφία: Το κτίριο της οδού Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το «παλαιό» υπουργείο Παιδείας, και δίπλα (δεξιά) η μακέτα με τα νεοκλασικά στοιχεία.

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr
Σχετικά άρθρα και περισσότερα στοιχεία στα: 
http://www.kathimerini.gr/794436/article/epikairothta/ellada/hpio-liftingk-se-istoriko-ktirio 
http://www.kathimerini.gr/785249/article/epikairothta/ellada/h-ekklhsia-dinei-zwh-se-ktirio-fantasma-toy-kentroy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου