Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, ξεκινά με το χειμερινό ηλιοστάσιο, με την ημέρα να είναι η μικρότερη του έτους και φυσικά τη νύχτα τη μεγαλύτερη. Τελειώνει κατά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου. Στις 21 Ιουνίου ξεκινά το θερινό ηλιοστάσιο. Τότε η ημέρα να είναι η μεγαλύτερη του έτους και φυσικά τη νύχτα η μικρότερη. Το θερινό ηλιοστάσιο τελειώνει στις 23 Σεπτεμβρίου με τη φθινοπωρινή ισημερία. Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν στο Βόρειο Ημισφαίριο του πλανήτη μας γιατί στο Νότιο Ημισφαίριο της Γης τα πράγματα είναι εντελώς αντίθετα.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Η αιτία είναι ότι ο άξονας περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο, αλλά σχηματίζει μία γωνία περίπου 23° 26΄ (αποκαλούμενη λόξωση της εκλειπτικής), ενώ ταυτόχρονα ο άξονας κρατά την ίδια διεύθυνση στον χώρο.
Ως αποτέλεσμα, τη μισή χρονιά (από τις 20 Μαρτίου ή 21 Μαρτίου ως τις 22 Σεπτεμβρίου ή 23 Σεπτεμβρίου) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με το μέγιστο περί τις 21 Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο είναι αυτό που «βλέπει» περισσότερο ήλιο, με το μέγιστο περί τις 21 Δεκεμβρίου. Οι δύο στιγμές των μεγίστων αυτών είναι τα ηλιοστάσια.
Πηγή: el.wikipedia.org
Πηγή: el.wikipedia.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου