Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε σήμερα τον Ξενοφώντα Ζολώτα με ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα) με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του.
Στην ομιλία του με θέμα «Ξενοφών Ζολώτας: Παραλληλισμοί και Μαθήματα του τότε για το σήμερα», ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο Ζολώτας ήταν ένας εξέχων εκπρόσωπος της ομάδας εκείνης από την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας που πίστευε πως η Ελλάδα κατά τη μεταπολεμική περίοδο μπορούσε να αντιμετωπίσει το φάσμα της φτώχειας και να ενταχθεί με αξιώσεις στο ευρωπαϊκό στερέωμα. «Με την ιδιότητα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ανέλαβε την ευθύνη για την τήρηση ενός σημαντικού μέρους του μακροοικονομικού πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, το οποίο αποτέλεσε για περίπου 20 χρόνια το βασικό περιβάλλον άσκησης της οικονομικής πολιτικής, «πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε το μεταπολεμικό ελληνικό οικονομικό θαύμα».
Η μεταπολεμική ανάπτυξη, προσέθεσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «ήταν προϊόν κυρίως συλλογικής προσπάθειας, κοινών στόχων και οραμάτων». «Θα ήθελα πολύ να ήμουν σε θέση να πω ότι ισχύει το ίδιο και σήμερα», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας. «Σήμερα, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, αν μας δείχνει κάτι η εμπειρία του παρελθόντος, είναι ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπόρεσε και ανέδειξε προσωπικότητες όπως ο Ξενοφών Ζολώτας.»
«Σήμερα, η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από την παραμονή της για έξι περίπου χρόνια σε μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, «που ήταν το αποτέλεσμα, τόσο σοβαρών λαθών της οικονομικής πολιτικής όσο και του λανθασμένου, εσωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου». «Οι τελευταίες εκτιμήσεις για κρίσιμα οικονομικά μεγέθη εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες», επεσήμανε ο Διοικητής της ΤτΕ, τονίζοντας ότι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κλίμα και τις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας».
Μιλώντας για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.
Από την προηγούμενη θητεία μου ως Υπουργός Οικονομικών, γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους.
Θα ήθελα, τέλος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, που τιμά τη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε κι εκείνος όταν το θεωρούσε αναγκαίο, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να τους πω ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να ‘δέσουν’, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ.»
Στην ομιλία του με θέμα «Τέσσερις λόγοι για τους οποίους αξίζει να θυμόμαστε τον Ξενοφώντα Ζολώτα», ο κ. Ψαλιδόπουλος επεσήμανε ότι «ο Ζολώτας υπήρξε ο μεγάλος εκλεκτικός του ελληνικού φιλελευθερισμού», αξιολογώντας τη συμβολή στην διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής και τη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ως εξής:
• Πρώτον: Ο Ζολώτας συνέβαλε ως ακαδημαϊκός δάσκαλος επί σαράντα χρόνια στην εξέλιξη της οικονομικής επιστήμης της Ελλάδος μέσα από την δημιουργία ανθρωπίνου κεφαλαίου για τον τόπο.
• Δεύτερον: Ο Ζολώτας συνέβαλε στην καλλιέργεια της οικονομικής θεωρίας του τόπου ως ερευνητής και συγγραφέας και στη σχέση της με την οικονομική πολιτική.
• Τρίτον: Η διαχείριση της νομισματικής σταθερότητας από τον Ζολώτα αποτελεί μια συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που δύσκολα μπορεί να του αρνηθεί κανείς.
• Τέταρτον: Ο Ζολώτας ήταν πάντα συνεπής Ευρωπαίος. Όταν το 1958 η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ήταν διχασμένη μεταξύ συνεργασίας με την ΕΖΕΣ και συνεργασίας με την ΕΟΚ, ο Ζολώτας έριξε το βάρος του υπέρ της σύνδεσης με την ΕΟΚ.
«Σε όλη αυτή την περίοδο ο Ζολώτας αποδείχθηκε ακάματος στην κατάδειξη των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, χωρίς ποτέ να περιπέσει σε συναισθηματισμούς ή φθηνή προπαγάνδα», συμπλήρωσε ο κ. Ψαλιδόπουλος. «Μέχρι την τελευταία συγγραφική του παρουσία, ο Ζολώτας τόνιζε τη σημασία της πλήρους ενσωμάτωσης της ελληνικής οικονομίας στην ΕΕ και την προσαρμογή της στην οικονομική πολιτική της τελευταίας. Συνολικά συνέβαλε όσο ελάχιστοι σε αυτό που σήμερα σχολιαστές ονομάζουν ‘‘εξευρωπαϊσμό της ελληνικής οικονομίας’’.»
Ο κ. Αλεξόπουλος μίλησε με θέμα «Η ανθρώπινη πλευρά του Ζολώτα». Ο «Καθηγητής», όπως ήθελε ο ίδιος να τον αποκαλούν, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αναδιοργάνωση των δομών της Τράπεζας της Ελλάδος για την οποία εργάστηκε με ζήλο επί σχεδόν 20 χρόνια. «Πίστευε ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα ήταν εκείνο που θα πρωτοστατούσε προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος και αναφέρθηκε στο «πάθος του Ζολώτα για τη δημιουργία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών» και στην επιδίωξή του το προσωπικό της ΤτΕ να είναι υψηλής μόρφωσης και ιδιαίτερων προσόντων. «Είχε διαμορφώσει την άποψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελούσε το κρίσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της χώρας και την εφαρμογή των πολιτικών που θα οδηγούσαν στην υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί ιδιαίτερα στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προσέθεσε. «Σταθερός σκοπός του ήταν να την εκσυγχρονίσει και να την καταστήσει, από την εποχή εκείνη, πρωτοπόρο Κεντρική Τράπεζα για ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο.»
Αναφερόμενος στην ανθρώπινη πλευρά του Ζολώτα, ο κ. Αλεξόπουλος μίλησε για τη λιτότητα, την ευγένεια και την πραότητά του, αλλά και για την τελειομανία του και την ανεξάντλητη αντοχή του, που, σε συνδυασμό με την πειθαρχία του, οδηγούσε συχνά τους συνεργάτες του στα όρια της φυσικής τους αντοχής. «Το ενδιαφέρον του απλωνόταν σε όλη την Τράπεζα. Πρωταρχικό του μέλημα ήταν το προσωπικό της», συνέχισε ο κ. Αλεξόπουλος. «Το ενδιαφέρον του τόσο σε θέματα υγείας όσο και στην επίλυση των ασφαλιστικών προβλημάτων των εργαζομένων ήταν συνεχές, ενώ έδινε πάντα τη βοήθειά του, σε κάθε τομέα, ώστε το προσωπικό να εργάζεται απρόσκοπτα και αποδοτικά.»
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ξεκινά η λειτουργία της έκθεσης με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» στο Μουσείο της Τράπεζας (Αμερικής 3). Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του και τα πρώτα του βήματα στον δημόσιο βίο της χώρας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, την ενασχόλησή του με την πολιτική και το σχηματισμό της οικουμενικής κυβέρνησης, το 1989, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.
Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο είχε τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων και το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ) έκοψε ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα. Ο κατάλογος και το μετάλλιο θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.
Η έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι ανοικτή κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 9:00 ως τις 15:00 και κάθε Πέμπτη από τις 9:00 ως τις 19:00. Το Μουσείο παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.
Πηγή: www.bankofgreece.gr (δελτίο τύπου 15.12.2014) Το σχετικό δελτίο τύπου της ΤτΕ στο:Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε τον Ξενοφώντα Ζολώτα Σχετικοί σύνδεσμοι: • Ομιλία Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα • Ομιλία Καθηγητή κ. Μιχάλη Ψαλιδόπουλου • Ομιλία κ. Νίκου Αλεξόπουλου |
Σχετικά με το θόρυβο που προκάλεσε η αναφορά του κ. Στουρνάρα ότι "η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις και η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό" κύκλοι της ΤτΕ έσπευσαν να διευκρινίσουν (όπως διαβάζω) ότι η αναφορά του κ. Στουρνάρα στη ρευστότητα σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε σε τραπεζικές καταθέσεις, αλλά στα γενικότερα επίπεδα της ρευστότητας, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τη διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ζωλώτας είναι ένας από τους λίγους σοφούς της Νεωτερης Ελλάδας και του αξίζουν τιμές
ΑπάντησηΔιαγραφή