5 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου με πυρήνα το Κυπριακό

Σε καλό κλίμα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, έγιναν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου με τους ομολόγους τους κ.κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους στην Αθήνα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να συνδέει την κοινή εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου με την επίλυση του Κυπριακού.

Υπήρξε πλήρης επισκόπηση των διμερών θεμάτων Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός. Πέρα από αυτά όμως έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών. Χρειάζεται να συνεχιστεί η σφυρηλάτηση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης...
».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου επεσήμανε: «Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».

Συνάντηση με Παπούλια με Νταβούτογλου 

«Είμαστε γείτονες, θα μείνουμε γείτονες, γι' αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ζήτησε να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο κ. Νταβούτογλου μεταξύ άλλων είπε ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, το μόνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στις δύο χώρες είναι η γεωγραφική τους θέση». Και πρόσθεσε «ευτυχώς που είμαστε γείτονες γιατί και ιστορικά έχουμε ελάχιστα παραδείγματα τέτοιου είδους γειτονίας με πολλά κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις, πρέπει να πω». 

Πηγές: Στοιχεία από www.tovima.gr και www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Και ένα ενδιαφέρον σχόλιο, που μόλις πήρα με e-mail, από το φίλο μου τον Δήμο από την Κύπρο, στη συνέχεια:
    "Μια από τα ίδια, με αρνητικό πρόσημο σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, όπως πάντα!!
    Δημιουργώ ένα πρόβλημα από το τίποτα, στη συνέχεια σε απειλώ και σε εκβιάζω, ότι αν δεν λύσουμε πρώτα, το πρόβλημα που εγώ τεχνηέντως δημιούργησα δεν σε αφήνω να αξιοποιήσεις τον πλούτο σου. Η καλύτερη και η αποτελεσματικότερη συνταγή για τον καυγατζή, τον νταή και αυτόν που θεωρεί τον εαυτό του ως τον άρχοντα και δυνατό της περιοχής. Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια.
    Μετά σε καλώ σε διάλογο για να λύσουμε το πρόβλημα που εγώ δημιούργησα, ακούγεται και ωραία, εσύ πέφτεις στην παγίδα και αυτός ο διάλογος δεν τελειώνει ποτέ, ή τελειώνει μόνο, αν δεχτείς τους δικούς μου όρους. Ταυτόχρονα με αυτή την κίνηση σου φρενάρω οποιαδήποτε αξιοποίηση του χώρου σου και του πλούτου σου.
    Εσύ νοιώθεις και καλά και είσαι και ευχαριστημένος, που ο διάλογος γίνεται σε καλό κλίμα, δεν υπάρχουν καυγάδες, αλλά για το πάπλωμα δεν γίνεται πλέον λόγος. Όλα είναι στάσιμα, εκτός και αν δεχτείς τους δικούς μου όρους για τα θέματα που εγώ θεωρώ ότι πρέπει να λύσουμε. Αυτή είναι η κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τώρα μπλέξαμε για τα καλά και την ΚΔ, και άντε να βρεις άκρη. Η χειρότερη συνταγή για μας. Ή δεχόμαστε τους όρους που θέτει η Τουρκία ή δεν γίνεται αξιοποίηση των πόρων. Και αυτό το λέμε καλό κλίμα, αλλά αποτέλεσμα, η Τουρκία βάζει τους όρους του παιχνιδιού και κάνει κουμάντο (παιχνίδι).
    Βέβαια, λογικό είναι να με ρωτήσεις κι τι θέλεις να κάμουμε; Πόλεμο; Επειδή θεωρώ ότι δεν έχω τα απαραίτητα προσόντα δεν επεδίωξα να γίνω πολιτικός. Κατά συνέπεια το τι δέον γενέσθαι, είναι δουλειά των πολιτικών. Απλά εγώ κρίνω ότι με την τακτική που ακολουθείται τα πράγματα οδηγούνται σε τελμάτωση και είναι υποχρέωση των εκάστοτε κυβερνώντων να βρίσκουν διέξοδο και λύση στα προβλήματα είτε αυτά είναι πραγματικά είτε τεχνητά.
    Κατά την γνώμη κάμαμε με αυτή την συνάντηση ακόμη μια τρύπα μέσα στο νερό. Ή ακόμη χειρότερα μήπως σπρώχνουμε συνέχεια τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση;
    Τελικά δεν καταλάβω, αν συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτά που σου γράφω. Η διαφορετική άποψη, όπου υπάρχει, είναι και χρήσιμη και καλοδεχούμενη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή