3 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Η πτώση της τιμής του πετρελαίου βοηθά την ελληνική οικονομία

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου δίνει αναπάντεχη ώθηση στις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, καθώς η μείωση του κόστους των καυσίμων ενισχύει τη ζήτηση, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 


Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη τη βοήθεια στις οικονομίες αυτές από την υποτίμηση του ευρώ κατά 9,5% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2014, η οποία καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές τους. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,23 δολάρια σήμερα.«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη στην περιοχή. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία θα έχουν σαφές όφελος» δήλωσε οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, η χαμηλότερη τιμή αλλάζει τους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό της, καθώς δίνει τη μάχη εναντίον της υψηλής ανεργίας με το ποσοστό της να ανέρχεται πάνω από το 26%.

Το μειονέκτημα για την Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι μία χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου μπορεί να περιορίσει τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 117 δολάρια το βαρέλι, όταν η χώρα ψήφισε πριν από 3,5 χρόνια τον νέο νόμο για την εξόρυξη καυσίμων.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την υψηλότερη αμερικανική παραγωγή πετρελαίου εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια έχουν συμβάλει σε μία μείωση της τιμής του μπρεντ πάνω από 40% σε σχέση με την τιμή των 115 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου εντάθηκε μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ να μειώσει το πλαφόν της ημερήσιας προσφοράς που ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια βαρέλια. Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε έως τα 67,53 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων του Λονδίνου, ενώ σήμερα αυξήθηκε στα 71,46 δολάρια.

Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια ζήτησης στην Ευρώπη μπορεί να μετριάσει το αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Ο άλλος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, ο οποίος μπορεί να μετριάσει την επίδραση στην κατανάλωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.capital.gr, www.tovima.gr 


Σχετικά προϊόντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου