Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μάτια μας αποκαλύπτουν περισσότερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας από ότι τα λόγια μας. Γι αυτό και όσοι γνωρίζουν πώς να τα διαβάζουν, φροντίζουν να διατηρούν οπτική επαφή με το συνομιλητή τους.
Πηγή: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr 26.01.2015
Διαβάστε περισσότερα στο:
Τα μάτια μαρτυρούν πότε λέμε ψέματα ή αλήθεια
Αυτός είναι ο λόγος που σε συνεντεύξεις ο ενδιαφερόμενος κοιτά τον συνεντευξιαζόμενο στα μάτια, για να καταλάβει αν πρέπει να του έχει εμπιστοσύνη. Έχει ακόμη παρατηρηθεί ότι η παρατεταμένη μορφή κοιτάγματος κάποιου είναι και μια μορφή εκφοβισμού, τη χρησιμοποιούν τα άτομα που θέλουν να δηλώσουν την κυριαρχία τους.
Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, μια έκθεση του 2010, η οποία βασίστηκε σε δύο μελέτες παγκόσμιας κλίμακας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cross Cultural Psychology, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν άτομα από 75 χώρες και 43 διαφορετικές γλώσσες, έδειξε ότι οι ψεύτες αποτρέπουν το βλέμμα τους όταν ρωτιούνται για κάτι που έκαναν. Όμως, πέρα από αυτό, μια αποστροφή του βλέμματος μπορεί να σημαίνει ότι αυτός νιώθει ντροπή ή άβολα ή ότι έχει άγχος και φόβο. Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν ότι όποιος σπάει την οπτική επαφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αναξιόπιστος. Αντίθετα μάλιστα η διατήρηση μιας αφύσικης και ισχυρής επαφής με τα μάτια μπορεί να είναι “κόκκινη σημαία” για πιθανή απόπειρα εξαπάτησης.
Εμπειρογνώμονες επίσης λένε ότι η διατήρηση της ισχυρής επαφής με τα μάτια μπορεί να δείχνει και γνήσιο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εγρήγορσης και συγκεκριμένων κινήσεων των ματιών όπως η διαστολή και το ανοιγοκλείσιμο.
Γενικά πάντως οι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό που αιώνες τώρα λέμε: «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας».
Διαβάστε περισσότερα στο:
Τα μάτια μαρτυρούν πότε λέμε ψέματα ή αλήθεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου