5 Ιανουαρίου 2015

Ξεκίνησε η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 ξεκίνησε, όπως είχε προγραμματιστεί, να λειτουργεί και επίσημα η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU). Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ του ρώσου προέδρου, το οποίο ευελπιστεί να γίνει το «αντίπαλο δέος» της ΕΕ. Η EEU έρχεται να υποκαταστήσει την τελωνειακή σύνδεση Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν που προϋπήρχε, με την προσθήκη της Αρμενίας και του Κιργιστάν. 

Η υπογραφή της συμφωνίας για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είχε λάβει χώρα στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, τον Μάιο του 2014, ύστερα από πρωτοβουλία της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να εντάξει στην EEU και τη γειτονική Ουκρανία χωρίς όμως τελικά να το επιτύχει.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της 
EEU, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, συμπίπτει με μία δύσκολη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή. H Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απόρροια της κρίσης στην Ουκρανία, χωρίς να λείπει και η ένταση μεταξύ των ίδιων των μελών της EEU. Παρ' όλα αυτά η Λευκορωσία επωφελήθηκε στο έπακρον οικονομικά από τη συμμετοχή της στην EEU, ενώ το Καζακστάν κατάφερε να διασφαλίσει τα σύνορά του.

Όμως, ακόμη και μετά την προσχώρηση του Κιργιστάν και της Αρμενίας στην EEU, η κυριαρχία της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι απόλυτη. Το 80% του ΑΕΠ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης θα αντιστοιχεί σε αυτό της Ρωσίας, κάτι που αναμένεται να βαρύνει επιπροσθέτως τη χώρα με το κόστος των διαδικασιών ενοποίησης.

Η EEU ξεκινά, έτσι, να λειτουργεί, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων και λεπτών ισορροπιών, κάτι που καθιστά σύμφωνα με ορισμένες απόψεις εξαιρετικά αμφίβολη την μελλοντική της επιτυχία.

Υποστηρίζεται πάντως ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεργασίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο ανάμεσα στην Ευρασία και στην ΕΕ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.

Πηγή: στοιχεία από Deutsche Welle και ειδικότερα από http://dw.de/p/1EE8f και http://dw.de/p/1C8WR 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ευρασιατική Ένωση με Ρωσία – Λευκορωσία – Καζακστάν
Το Αφηρημένο Blog: Προοπτική ένταξης για Ουκρανία;






yle="text-align: center;">






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου