6 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης των βουλευτών

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι προφανές ότι η πρόβλεψη "η έδρα που καταλαμβάνουν οι βουλευτές ανήκει στο κόμμα" στοχεύει στη "θωράκιση" της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ . Στερεί όμως την ελευθερία έκφρασης των αντιπροσώπων του λαού στη Βουλή καθιερώνοντας τη νοοτροπία αγέλης. Συγκεκριμένα:

«Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά πως η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες». Η φράση αυτή αναφέρεται στον στον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.  

Είναι προφανές ότι η σχετική πρόβλεψη στοχεύει στη «θωράκιση» της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έναντι τυχόν διαρροών από διαφωνούντες βουλευτές ή ομάδες βουλευτών (συνιστώσες). Είναι δε πολύ πιθανό να αφορά κατά κύριο λόγο την "Αριστερή Πλατφόρμα", του κ. Λαφαζάνη.

Είναι όμως εξ ίσου προφανές ότι στερεί την ελευθερία έκφρασης των αντιπροσώπων του λαού στη Βουλή, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε περίπτωση έκφρασης της τυχόν διαφορετικής του άποψης, ο βουλευτής εξαναγκάζεται σε παραίτηση και συγχρόνως σε παράδοση στο κόμμα της βουλευτικής του έδρας. Καθιερώνει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ τη "συμπεριφορά αγέλης" στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Και όλα αυτά στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας! Ενδιαφέρον έχει η τυχόν αντίδραση του κ. Λαφαζάνη και της "Αριστερής Πλατφόρμας".

Προς το παρόν πάντως προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, που κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. «Η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, φαλκιδεύει την ψήφο των πολιτών και ακυρώνει την ελευθερία έκφρασης των αντιπροσώπων τους στη Βουλή», τόνισε ο κ. Σταμάτης. 

Και η Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη
"Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από κόμματα που λειτουργούν με βάση το «ενός ανδρός αρχή», που έχουν παραβιάσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και αντιμετωπίζουν τόσο τους πολίτες, όσο και τους βουλευτές τους ως πρόβατα". 

Πηγές: Με στοιχεία από το kathimerini.gr και syriza.gr






yle="text-align: center;">






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου