2 Ιανουαρίου 2015

Handelsblatt: Χρεοκοπία; Και τι έγινε;

Τα γερμανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να υποτιμούν τη σημασία ενός Grexit. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοχρονιάτικο άρθρο της κορυφαίας γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt (ηλεκτρονική έκδοση), με τίτλο «Χρεοκοπία: και τι έγινε;».

Είναι εμφανής η αναφορά της εφημερίδας στον οικονομολόγο και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τόλιο, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή (action 24) είχε δηλώσει: «χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά».

Στο άρθρο της η Handelsblatt αναφέρει πως ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα ήδη ξεκίνησε και επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις προβάλλει ως φαβορί τον "αντιμνημονιακό" ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Γιάννη Τόλιου, τις οποίες αντικρούει με το επιχείρημα πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα ήταν πρόβλημα για την ευρωζώνη.

Είναι φανερό πως ο γερμανικός Τύπος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προσπαθεί να μετριάσει ή και να υποτιμήσει τις συνέπειες, στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ .

Υπάρχουν όμως και πολλές απόψεις Γερμανών που δεν επιθυμούν καν να μπουν σε αυτή τη λογική. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών εργαζομένων, κ. Κρίστιαν Μπέουμλερ, που δήλωσε στη Handelsblatt: «Μία έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση» και πως «μόνο πολιτικοί τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι πανεπιστημιακοί σπεκουλάρουν γύρω από αυτό το ζήτημα».

Πηγές: www.protothema.gr, www.capital.gr, www.iefimerida.gr 


Σχετική ανάρτηση:
Προαναγγελία στάσης πληρωμών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;






yle="text-align: center;">






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου