5 Ιανουαρίου 2015

"Η Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης" - Πως βλέπουν οι Ελβετοί τις ελληνικές εκλογές

Από την Neue Zürcher Zeitung: "Μετά την αποτυχημένη εκλογή προέδρου πρέπει να επαναπροσδιορισθεί το κοινοβούλιο της Ελλάδας. Στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων βρίσκεται μπροστά η αριστερή ένωση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θέλει να μαλακώσει τις προθέσεις λιτότητας των διεθνών δανειστών..."

Εκλιπάρησε, απείλησε, προσέλκυσε με συμβιβασμούς κατά τις προηγούμενες εβδομάδες - παρόλα αυτά απέτυχε τη Δευτέρα ο αρχηγός της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς. Ο υποψήφιός του για το αξίωμα του προέδρου της χώρας, Σταύρος Δήμας, έλαβε στην τρίτη προσπάθεια 168 ψήφους και έχασε έτσι την απαραίτητη απαρτία των 180. Ο συνασπισμός Νέας Δημοκρατίας και Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) διαθέτει μόνο 155 βουλευτές και δεν κατάφερε να φέρει με το μέρος της αρκετούς ανεξάρητους κομματικά βουλευτές.

Συρρικνούμενο προβάδισμα

Το σύνταγμα προβλέπει πλέον αναγκαστικά μία διάλυση του κοινοβουλίου εντός των επόμενων 10 ημερών. Είναι στα χέρια των ψηφοφόρων πλέον να τελειώσουν την φάση της αβεβαιώτητας και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για σταθερότητα, εξήγησε ο Σαμαράς στην ελληνική τηλεόραση. Ότι ο Σαμαράς θα επιβιώσει τις εκλογές που έχουν προβλεφθεί για τις 25 Ιανουαρίου, είναι παραπάνω από αμφίβολο. Βάσει δημοσκοπίσεων θα μπορούσε ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) να προκύψει ως ισχυρότερη πολιτική δύναμη από τις εκλογές.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θέτει εαυτόν ήδη σε θέση μελλοντικού πρωθυπουργού, ακόμη και αν αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων. Στις περασμένες εβδομάδες σμικρύνθηκε το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας τελικά σε 3%.

Ένα μέρος των ψηφοφόρων διαμαρτυρίας θα στραφεί και προς το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, η οποία σόκαρε με το κυνήγι των αλλοδαπών και υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ. Στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου οι νεοφασίστες έφτασαν το 10% των ψήφων.

Προς τα που θα κατεύθυνε ένας πρωθυπουργός Τσίπρας την οικονομικά αποδυναμωμένή χώρα, είναι σχετικά άγνωστο. Στον κουρασμένο από προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις λαό υποσχέθηκε πριν από δύο χρόνια να απελευθερώσει την Ελλάδα από το ζυγό των διεθνών δανειστών και να καταγγείλει τη συμφωνία.

Αντιρεαλιστικές προσδοκίες

Πρόσφατα έκανε προσπάθειες για μία πιο μετριασμένη ρητορική. Σύμφωνα με αυτή, οι συμφωνίες με την Τρόικα της ΕΕ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απλώς θα "αναθεωρηθούν". Ταυτόχρονα έδωσε στο λαό ελπίδες για υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, κάτι για το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα το κράτος που διασώθηκε από την κατάρρευση με ένα πακέτο βοήθειας 240 δισ. ευρώ και θα οδηγήσει αναπόφευγκτα σε συγκρούσεις με την Τρόικα.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας μίλησε για ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κατάστασης ανάγκης των ανθρώπων στη χώρα. Η εναλλακτική του πρόταση, να χωρίσουν οι δρόμοι με τους μισητούς για τα σκληρά προαπαιτούμενα πιστωτές, όπως το επιθυμούσε και ο Σαμαράς, φυσικά συνθλίφθηκαν. Μέσω των διεθνών χρηματαγορών δύσκολα μπορεί να χρηματοδοτηθεί η Αθήνα στο άμεσο μέλλον, λόγω της λαβωμένης εμπιστοσύνης στην μεταρρυθμιστική ικανότητα της χώρας.

Στην εκλογική μάχη που ξεκινά τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε να θυμίσει το σενάριο μίας πιθανής πτώχευσης του κράτους, σε περίπτωση που το ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει την αλλαγή εξουσίας. Αν ο Σαμαράς μπορούσε όπως ήλπιζε να τελειώσει την τρέχουσα νομοθετική περίοδο μέχρι τα μέσα του 2016, θα του ήταν πιθανώς πιο εύκολο να πείσει το λαό για την αναγκαιότητα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Οι καρποί των στερήσεων γίνονται μόνο σταδιακά εμφανείς. Το 2014 θα δείξει η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια ξανά μία οικονομική ανάπτυξη. Και το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται μεν ακόμη σε περίπου 25%, διαφαίνεται όμως πάντως μία μείωση.

Η μεταμόρφωση ενός "τσαμπουκαλή"

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τσίπρας βρίσκεται προ της δύσκολης άσκησης, να ολοκληρώσει τη μεταμόρφωσή του από "τσαμπουκαλή" σε υπεύθυνο πολιτικό, χωρίς να εκφοβίσει την πελατεία του. Εάν γίνει αρχηγός της κυβέρνησης όμως, ούτε ο Τσίπρας θα αποφύγει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλες για τους όρους μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία θα αντικαταστήσει τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα βοήθειας που τελειώνει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποιεί μεν αξιοπρόσεχτα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Ελλάδα. Θεωρείται όμως νωρίς για μία αποδέσμευση στην ανεξαρτησία. Ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ, Pierre Moscovici, κάλεσε τη Δευτέρα τους Έλληνες ψηφοφόρους να στηρίξουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.


πηγή: Neue Zürcher Zeitung






yle="text-align: center;">






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου