Ενώ σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, στην Ελλάδα παρουσιάζει επιδείνωση. Συγκεκριμένα:
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώνεται στις 96,8 μονάδες, από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη καταγραφή του δείκτη, αυτή τη φορά οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Σχετική ενίσχυση της απαισιοδοξίας καταγράφεται σχεδόν σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες και τις κατασκευές. Η ανάκαμψη των δυσμενών προβλέψεων μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες πιστωτικής στενότητας και στην παρατεινόμενη υψηλή αβεβαιότητα για τη γενική πορεία της οικονομίας. Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι πολλά ζητήματα κομβικής σημασίας παραμένουν ανοικτά, καθώς αφενός εκκρεμεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, αφετέρου το όποιο περιεχόμενο αυτής δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Συνολικά η ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, πριν την ενδεχόμενη διαμόρφωση νέων συνθηκών που θα ορίσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το πλαίσιο των αποφάσεων και των προσδοκιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης, η μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται ήπια σε σχέση με το Φεβρουάριο, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη με το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα 0,9 και 1,6 μονάδες, φτάνοντας στις 106,1 και 103,9 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.
Πηγή:www.capital.gr
Δείτε αναλυτικά την έρευνα του ΙΟΒΕ:
ΙΟΒΕ: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας Μαρτίου (413 KB)
ΙΟΒΕ: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας Μαρτίου (413 KB)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου