από τη Deutsche Welle
Η Λεωφόρος των Κιόνων. Περίπου ένα χιλιόμετρο μήκος έχει η Λεωφόρος των Κιόνων, η οποία κατασκευάστηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.. Η αψίδα του Αδριανού, προς τιμήν του οποίου κατασκευάστηκε, αποτελεί την είσοδο στη λεωφόρο. Το ελληνορωμαϊκό στιλ αρχιτεκτονικής ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο εκείνη την εποχή. Μπαχαρικά, αρώματα και πολύτιμες πέτρες ήταν κάποια από τα πλούσια εμπορεύματα που διέσχιζαν τους δρόμους της Παλμύρας.
Μνημεία σε ρωμαϊκό στιλ. Το Τετράπυλο βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Τέσσερις τετράστυλες πύλες από γρανίτη, που προέρχεται από το Ασουάν, ήταν στεφανωμένες με επιστήλια. Σήμερα οι πύλες αυτές είναι αντίγραφα και μια μόνο προέρχεται από την αρχαιότητα.
Ο θεός του Ανέμου. Ο ναός του θεού του Ανέμου κατάφερε πράγματι στο πέρασμα των αιώνων να παραμείνει το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα στη Λεωφόρο των Κιόνων. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε από τους Φοίνικες, αλλά παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς.
Το αρχαίο θέατρο. Η Παλμύρα φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή μιας ελληνορωμαϊκής πόλης: οι στοές, τα λουτρά, το αμφιθέατρο. Στο αρχαίο θέατρο ανέβαιναν παραστάσεις, ωστόσο δεν έχουν διασωθεί έργα στην αραμαϊκή γλώσσα. Το θέατρο χρησμιμοποιούνταν επίσης για μονομαχίες και μάχες ζώων.
Ένα φόρουμ της ανώτερης τάξης. Εδώ συγκεντρώνονταν κάποτε η άρχουσα τάξη της Παλμύρας: 200 αγάλματα κοσμούσαν την αρχαία Αγορά. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αγοράς έχουν διασωθεί τα ερείπια του χώρου που συνεδρίαζε το "δημοτικό συμβούλιο". Σε αυτό ανήκαν εκπρόσωποι των πιο ισχυρών εμπορικών οικογενειών, οι οποίες διοικούσαν την πόλη.
Πολυτελείς τάφοι. Γύρω από τις πύλες της πόλης είχαν κατασκευαστεί πολυτελείς τάφοι. Ισχυρές οικογένειες κατασκεύαζαν λαμπρά μνημεία, τα οποία χρησιμοποιούνταν για πολλές γενιές. Οι τάφοι δεν ήταν μόνο υπέργειοι αλλά και υπόγειοι, διακοσμημένοι με θαυμάσιες τοιχογραφίες και γλυπτά. Οι τάφοι μαρτυρούν την καθημερινότητα και τον πλούτο της εποχής.
Πηγή: www.dw.de (Deutsche Welle)
Ερείπια μέσα σε μια όαση. Τα ερείπια της Παλμύρας βρίσκονται σε μια όαση στην έρημο της Συρίας, η οποία κάποτε γνώρισε μεγάλη άνθιση και πλούτο μέσω του εμπορίου. Καραβάνια τη διέσχιζαν για αιώνες ακολουθώντας «τον δρόμο του μεταξιού». Με το πέρασμα του χρόνου η Παλμύρα έχασε τη λάμψη της και σήμερα, σύμφωνα με την UNESCO, κινδυνεύει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Η απειλή του πολέμου. Τον 3ο αιώνα μ.Χ. η Παλμύρα έγινε στρατιωτική βάση. Μετά την κυριαρχία της βασίλισσας Ζηνοβίας άλλαξε πολλούς κατακτητές και η χρυσή εποχή παρήλθε με τον χρόνο. Από το 2011, χρονιά που ξέσπασε ο εμφύλιος, η πόλη βρίσκεται σε κίνδυνο και η UNESCO προειδοποιεί ότι μπορεί να καταστραφεί "ένας ανεκτίμητος θησαυρός".
Κείμενο: Ananda Bräunig
Κείμενο: Ananda Bräunig
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου