3 Ιουνίου 2015

Οι χώρες που δεν πλήρωσαν το ΔΝΤ

Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ, πράξη που κατά κανόνα ήταν αποτέλεσμα πολύ μεγάλων προβλημάτων όπως εμφύλιες διαμάχες, λιμοί, ξηρασίες κ.τ.λ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αποκλειστικά ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, του λεγόμενου «τρίτου κόσμου». 

Συγκεκριμένα οι χώρες αυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα στην καθημερινή, είναι οι εξής: 

Το Σουδάν είναι από τους παλιότερους οφειλέτες του ΔΝΤ, σύμφωνα με το βιβλίο με τίτλο «Silent Revolution» του Τζέιμς Μπούτον, ιστορικού του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του Σουδάν σταμάτησε να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ το 1984, δηλαδή εποχή που η χώρα σπαρασσόταν από εμφύλια διαμάχη και υπέφερε από έντονη ξηρασία. Μέχρι τα τέλη Απριλίου το Σουδάν χρώσταγε στο ΔΝΤ σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια, ενώ έχει αποκλειστεί από την παροχή δανείων από το 1986.

Η γειτονική Σομαλία και αυτή χρωστάει χρήματα στο ΔΝΤ (327 εκατ. δολάρια) από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ τα τελευταία χρόνια υποφέρει από εμφύλιες διαμάχες και από τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε είναι ελαφρώς διαφορετική. Αρχισε να καθυστερεί πληρωμές προς το ΔΝΤ όταν ο δικτάτορας Μουγκάμπε ανακοίνωσε πρόγραμμα κατάσχεσης γης από λευκούς καλλιεργητές και διανομής της σε μαύρους αγρότες. Η κίνηση προκάλεσε μεγάλη μείωση των εξαγωγών καπνού και άλλων προϊόντων. Η Ζιμπάμπουε χρωστάει στο ΔΝΤ περίπου 111 εκατ. δολάρια.

Η Καμπότζη είναι μια ακόμη χώρα που οφείλει χρήματα στο ΔΝΤ. Η διακοπή των πληρωμών ξεκίνησε την περίοδο που ανέβηκαν στην εξουσία οι διαβόητοι Ερυθροί Χμερ εξαπολύοντας γενικευμένη τρομοκρατία που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κυβέρνηση Πολ Ποτ άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της το 1975. Την οφειλή διευθέτησε τελικά η πρώτη εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση το 1993. 

Στην κατάλογο με τις χώρες που δεν αποπλήρωσαν οφειλές τους προς το ΔΝΤ περιλαμβάνονται ακόμη χώρες όπως η Ονδούρα, το Κονγκό, ο Παναμάς, το Περού και το Βιετνάμ. Δηλαδή χώρες των οποίων πολλοί πολίτες ζουν υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας και των οποίων η ιστορία βρίθει από πραξικοπήματα, εμφυλίους και ανθρωπιστικές καταστροφές.

Αν τυχόν στη λίστα των χωρών που δεν έχουν πληρώσει το ΔΝΤ προστεθεί και η Ελλάδα, κάτι που δεν θεωρείται πολύ πιθανό τουλάχιστον μέχρι τώρα, τότε τα οφειλόμενα από χώρες ποσά προς το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 03.06.2015 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου