8 Ιουλίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 8.7.2015

Όλα κρίνονται την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και όχι μόνον των κρατών μελών της Ευρωζώνης, κάτι που προκάλεσε εντύπωση αλλά και ανησυχίες). Σκληρές δηλώσεις από Μέρκελ, Τουσκ, Γιούνκερ και Ολάντ στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης. Οι Γιούνκερ και Τουσκ δεν αποκλείουν το «μαύρο» σενάριο (Grexit) για την Ελλάδα.
Σχετική ανάρτηση: Σύνοδος Κορυφής των 28 την Κυριακή: Συμφωνία ή Grexit 

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν δέσμευση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα ανέφερε στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου 
avgi.gr

Νέο τριετές πρόγραμμα ζητάει ο υπουργός Οικονομικών για λογαριασμό της Ελλάδας απο τον ESM. Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας - σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα και μέτρα για τις συντάξεις. 

kathimerini.gr 

Υποβλήθηκε σήμερα Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ελληνικό αίτημα για χορήγηση στήριξης. Ο εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο EuroworkingGroup. Δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη Eurogroup. 
H σχετική επιστολή στο: Η επιστολή προς το ESM: Από Δευτέρα στη Βουλή τα μέτρα του νέου προγράμματος
tovima.gr 

Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σε πολλά σημεία της αποδοκιμάστηκε απο τους παρισταμένους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επόμενων ομιλητών, όπως ο κ. Βέμπερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Γκυ Φερχόστατ, Προέδρου των Φιλελευθέρων. 
kathimerini.gr 

«Ο,τι αποδυναμώνει την Ελλάδα μας αποδυναμώνει όλους συλλογικά. Εμείς, η Γαλλία, θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό». Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φράση του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αρνούμενος κατηγορηματικά – και καταχειροκροτούμενος γι’ αυτό από τους σοσιαλιστές βουλευτές – να εξετάσει το ενδεχόμενο Grexit. 
tovima.gr 

Σε νέα ιστορικά αρνητικά επίπεδα αναρριχήθηκαν και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, ενώ την ίδια ώρα υποχωρούσαν οι αποδόσεις των ευρω-ομολόγων στην περιφέρεια. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναρριχήθηκε σήμερα στο 18,90% ενώ είχε ξεκινήσει σήμερα από το 18,60%. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα 33,25 λεπτά του ευρώ από 33,85 λεπτά του ευρώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στο 56,60% από 56,50% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. 
kathimerini.gr 

«Υπάρχει άγνωστο έδαφος μπροστά μας αν η κατάσταση εξελιχθεί σε μια ολοκληρωτική κατάρρευση της Ελλάδας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. «Και το άγνωστο αποτελεί ρίσκο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Θεωρώ ότι πρόκειται για γεωπολιτικό λάθος», πρόσθεσε. 
kathimerini.gr

Εμμονή στο «Όχι» του δημοψηφίσματος και ουσιαστικά μη υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές καθώς και προετοιμασία για "όλα τα ενδεχόμενα", προτείνει ο Νίκος Πέρπερας σε άρθρο του στον ιστότοπο iskra.gr, που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παν. Λαφαζάνη.
Σχετική ανάρτηση: Μη υπογραφή συμφωνίας προτείνει η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ 


Κλειστές μέχρι και την Παρασκευή οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, θα παραταθεί με σχετική απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10 Ιουλίου.
kathimerini.gr 

Αμετάβλητο στα 88,6 δισ. ευρώ διατήρησε τον ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιό της το απόγευμα της Τετάρτης. 
kathimerini.gr 

"Σχέδια για παράλληλο νόμισμα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών" είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της "Καθημερινής", το οποίο έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το Υπουργείο Οικονομικών.
Σχετική ανάρτηση: Διαψεύδει το Υπουργείο Οικονομικών τα περί "παράλληλου νομίσματος"






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου