7 Ιουλίου 2015

Τρία σενάρια εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζουν αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες μετά το ηχηρό ΟΧΙ του ελληνικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή. Συνοπτικά τα σενάρια αυτά είναι:

• Πρώτο σενάριο: Ενα νέο πρόγραμμα που απαιτεί πολύ μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολύ μεγαλύτερες και από την τελευταία πρόταση Γιουνκέρ. Ωστόσο είναι το πιο ακριβό απ’ όλα, καθώς απαιτεί κάλυψη ελλειμμάτων, επιστροφή του εσωτερικού δανεισμού που έκανε τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και όλα αυτά ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η Αθήνα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει εκείνα για τα οποία θα δεσμευθεί.

• Δεύτερο σενάριο: Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κυρίως μέσω των υποσχετικών IOU. Αυτή η πρόταση είναι εμπνεύσεως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ομως η έκδοση IOU είναι ξεκάθαρα το πρώτο βήμα εξόδου από τη νομισματική ένωση. Ο
ι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θεωρούν ότι ο κρατικός μηχανισμός της χώρας είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για την επιτυχία αυτού του σχεδίου.

• Τρίτο σενάριο: Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Με το κλίμα μετά το δημοψήφισμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, με αισθήματα θυμού να εκφράζονται πλέον στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα να βρίσκεται στο ναδίρ, 16 από τα 18 υπόλοιπα μέλη είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου. Τα δύο μόνο μέλη που είναι εναντίον αυτής της τρίτης λύσης, είναι η Γαλλία και η Κύπρος, με το Παρίσι να αμφιταλαντεύεται. Αυτό το σενάριο θεωρείται το πιο «φθηνό» για τα κράτη-μέλη και την ΕΚΤ, καθώς βάζει τέλος στις δυνητικές ζημιές. Προβλέπει μικρή χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη εισαγωγών βασικών ειδών, προκειμένου να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση, πιθανόν και κάποια στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Το τι θα αποφασίσουν, τελικά, τις επόμενες ώρες οι κυβερνήσεις είναι προς το παρόν άγνωστο. Αλλά, όπως τονίζεται, το σημαντικό είναι αυτήν τη στιγμή η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις, οι οποίες να ανοίξουν τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση τις διαπραγματεύσεις. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 07.07.2015
Ολόκληρο το άρθρο στο: Τρία σενάρια εξετάζουν οι Βρυξέλλες






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου