10 Ιουλίου 2015

Η ελληνική πρόταση προς τον ESM

Κυβερνητικές πηγές έδωσαν μετά τα μεσάνυχτα λεπτομέρειες για την ελληνική πρόταση. Όπως αναφέρουν, η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία χρόνια, και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα (1%, 2% και 3% του ΑΕΠ) που θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί σημειώνουν οι ίδιες πηγές.


Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, προτείνεται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

Επίσης, περιλαμβάνεται αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

Το κείμενο κάνει λόγο για νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

Παράλληλα, η πρόταση περιλαμβάνει θέσπιση περιουσιολογίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), ψωμί, γάλα, Κυριακές.
Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμη μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%, βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή, αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών, καθώς και αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, καθώς και για εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: www.naftemporiki.gr 10.07.2015 Aυτή είναι η ελληνική πρόταση


Σημειώνεται ότι με την κατάθεση της πρότασης για τα μέτρα, η κυβέρνηση ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δάνειο συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ από τώρα έως και το τέλος Ιουνίου 2018 (46 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τους κρατικούς φορείς).

Πηγή: www.kathimerini.gr Θεσμοί και ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν τη συμφωνία






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου