"Η ιστορία που έχετε ακούσει για την Ελλάδα, ότι, δηλαδή, δανείστηκε υπερβολικά και ότι αυτός ο υπερβολικός δανεισμός οδήγησε στη σημερινή κρίση, είναι ελλιπής. Πράγματι, η Ελλάδα συσσώρευσε μεγάλο χρέος (με πολλή βοήθεια από ανεύθυνους δανειστές). Ομως, το χρέος της, αν και υψηλό, δεν ήταν υπερβολικό με ιστορικά δεδομένα" αναφέρει ο Paul Krugman στους New York Times και συνεχίζει: "Αυτό που μετέτρεψε το ελληνικό πρόβλημα χρέους σε καταστροφή ήταν η αδυναμία της Ελλάδας, εξαιτίας του ευρώ, να κάνει αυτό που συνήθως πράττουν οι χώρες με υψηλά χρέη: εφαρμόζουν δημοσιονομική λιτότητα όντως, αλλά την αντισταθμίζουν μέσω χαλαρής νομισματικής πολιτικής".
Ορισμένα ακόμη αποσπάσματα από το άρθρο του (από την Καθημερινή):
"Αναλογιστείτε την κατάσταση της Ελλάδας το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση. Εκείνη την εποχή, το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν κοντά στο 130% του ΑΕΠ, αναλογία που σίγουρα είναι υψηλή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι δίχως προηγούμενο. Σήμερα, ωστόσο, η αναλογία του ελληνικού χρέους είναι 170% του ΑΕΠ και εξακολουθεί να αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή εξακολουθεί η Ελλάδα να δανείζεται; Στην πραγματικότητα, όχι. Το βασικό είναι ότι η αναλογία χρέος προς ΑΕΠ αυξήθηκε, διότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περισσότερο από 20%. Γιατί μειώθηκε το ΑΕΠ; Σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που οι πιστωτές ανάγκασαν τους Ελληνες να εφαρμόσουν".
"Αυτό σημαίνει ότι είναι πάντοτε αδιέξοδη η λιτότητα; Οχι, υπάρχουν περιπτώσεις χωρών, για παράδειγμα, του Καναδά στη δεκαετία του 1990, που μείωσαν τα χρέη τους διατηρώντας παράλληλα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αν, όμως, εξετάσετε πώς το κατάφεραν, θα δείτε ότι συνδύασαν τη δημοσιονομική λιτότητα με το χαμηλό κόστος του χρήματος: ο Καναδάς μείωσε δραστικά τα επιτόκια δανεισμού τη δεκαετία του 1990, ενθαρρύνοντας τις ιδιωτικές δαπάνες, ενώ επέτρεψε την υποτίμηση του νομίσματος προωθώντας τις εξαγωγές. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν διέθετε πλέον το δικό της νόμισμα, όταν την ανάγκασαν να εφαρμόσει δραστικά μέτρα λιτότητας. Το αποτέλεσμα ήταν η εσωτερική κατάρρευση της οικονομίας, η οποία κατέστησε ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα του χρέους. Με άλλα λόγια, η συνταγή που οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή δεν περιελάμβανε απλώς λιτότητα, αλλά και τον τοξικό συνδυασμό της λιτότητας με το υψηλό κόστος του χρήματος".
Ολόκληρο το άρθρο στο: Η συνταγή για την τέλεια καταστροφή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου