7 Σεπτεμβρίου 2015

Θανατώνονται παράνομα 25 εκατ. πουλιά ετησίως στη Μεσόγειο

Στην αρχή δεν το χωράει ο νους σου. Σε 25 εκατομμύρια υπολογίζονται τα πουλιά που θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο! Πυροβολημένα παράνομα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες, οι μέθοδοι εκτέλεσης των φτερωτών πλασμάτων είναι πολλαπλοί.
Τα ανατριχιαστικά αυτά στοιχεία προέρχονται από την πρώτη στο είδος της, μεγάλη επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από την BirdLife International, εταίρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή".

Στον κατάλογο της ντροπής φιγουράρουν και ευρωπαϊκές και ασιατικές και αφρικανικές χώρες, αποκαλύπτοντας πως η βαρβαρότητα δεν έχει σύνορα.

Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5,7 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5,6 εκατ. και την πολύ πιο μικρή Κύπρο πέμπτη με 2,3 εκατ. μετά τη Συρία και τον Λίβανο. Μάλιστα, η περιοχή της Αμμοχώστου έχει αναδειχθεί στο πιο θανατηφόρο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο! Μόνο στην περιοχή αυτή 689.000 πουλιά κατά μέσο όρο το έτος βρίσκουν τον θάνατο.

Ποια πουλιά θανατώνονται κυρίως; Ο Σπίνος (κατ’ εκτίμηση 2,9 εκατ. θανατώνονται κάθε χρόνο), ο Μαυροσκούφης (1,8 εκατ.), το Ορτύκι (1,6 εκατ.) και η Τσίχλα (1,2 εκατ.). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση, με μέσο εκτιμώμενο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ετησίως τις 704.000. «Για πολλά χρόνια ήταν αδύνατον να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις για την παράνομη θανάτωση πουλιών. Ομως μετά μια δεκαετία καταγγελιών, επιστημονικής παρακολούθησης ορισμένων προστατευόμενων ειδών, αναφορών από πολίτες, εφαρμογής ευρωπαϊκών προγραμμάτων είμαστε σε θέση να δώσουμε δημόσια στοιχεία. Για πολλά είδη έγινε εκτίμηση με βάση μεθοδολογίες των ειδικών, ενώ για άλλα έχουμε ιδιαίτερα αξιόπιστα στοιχεία» λέει στην «Καθημερινή» η κ. Μαλαμώ Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. 


Πηγή: www.kathimerini.gr 05.09.2015 (απόσπασμα δημοσιεύματος)
Ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Ελαφρού στο:
Ετησίως θανατώνονται παράνομα 25 εκατ. πουλιά στη Μεσόγειο






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου