6 Σεπτεμβρίου 2015

FAZ: Τα 10 δις προσεγγίζει το κόστος για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία

Στόχος της σημερινής σύσκεψης στη καγκελαρία είναι η συμφωνία των κυβερνητικών κομμάτων σε ένα βασικό σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Oι ηγεσίες των κυβερνητικών εταίρων πρόκειται να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως είναι η στέγαση των προσφύγων, αλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να αντεπεξέλθουν στη νέα κατάσταση, ενίσχυση των δήμων. Και κυρίως θα συζητηθεί η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την κάλυψη του κόστους θα αξιοποιηθεί πλεόνασμα στο φετινό προϋπολογισμό ύψους 5,7 δις ευρώ. Το ποσό αυτό πιθανότατα πάντως δεν επαρκεί για να καλύψεις τις ανάγκες.

Όπως υπενθυμίζει η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung το ποσό είχε προϋπολογιστεί από τη γερμανική κυβέρνηση τον Ιούλιο, όταν οι πρόσφυγες υπολογίζονταν στις 450.000. Με τους νέους υπολογισμούς, ο αριθμός των προσφύγων για φέτος υπολογίζεται στις 800.000 και το γερμανικό κράτος θα πρέπει να διαθέσει 10 δις ευρώ.

Και ενώ λοιπόν διαφαίνεται ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα καταλήξουν σήμερα το βράδυ σε συμφωνία, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές ασκούν κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Ενώ το προεδρείο του κόμματος χαρακτηρίζει την απόφαση «λανθασμένη» ανακοινώνει ότι οι εκπρόσωποί του θα ζητήσουν σήμερα το βράδυ στην καγκελαρία μέτρα για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη Γερμανία.

Αντίθετα πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση παρέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Όπως δήλωσε η ΓΓ του κόμματος, Γιασμίν Φαχίμι, η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων είναι ένα «ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς προκειμένου να καταδειχθεί ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν και σε δύσκολους καιρούς».

Πηγή: Deutsche Welle 06.09.2015 (απόσπασμα άρθρου).
Ολόκληρο στο http://dw.com/p/1GRqM






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου