15 Οκτωβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 15.10.2015

(upd) Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό Αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό την Πέμπτη. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μέρκελ: Απαιτείται τάξη και έλεγχος της κατάστασης - Ολάντ: Είναι σημαντικό να εγκαταστήσουμε hot spots σε Ιταλία και Ελλάδα. 

Γ. Σταθάκης: «Απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες» Τη δήλωση πόθεν έσχες του 2012 που ήταν ατελής αφορά η συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015, όπως εξηγεί με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Μάλιστα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη δήλωση επαναλαμβάνει στοιχεία που ήδη είχε καταθέσει από το 2013. Κατά συνέπεια, όπως τονίζει «δεν απέκρυψε κανένα στοιχείο» και «οι τρεις δηλώσεις του ήταν απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής». 

Βαρύ κλίμα κατά της κυβέρνησης στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. «Καταρρίπτονται με πάταγο, πλέον, με το πολυνομοσχέδιο και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έγινε μνημονιακότερος των τροϊκανών», τόνισε με έμφαση ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης στην κοινοβουλευτική συζήτηση στην Ολομέλεια, επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. 

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα  Με μια αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, Rossiyskie Zheleznye Dorogi (RZD), αργά το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισαν να εισηγηθούν στον βασικό τους μέτοχο, δηλαδή το ρωσικό κράτος, την απόσυρση του δεδηλωμένου ενδιαφέροντός τους για επενδύσεις στην Ελλάδα. 

Το πόρισμα της "Επιτροπής Σοφών" για το Ασφαλιστικό Η επιτροπή τεχνοκρατών (ή Επιτροπή Σοφών), που συνεστήθη πριν από τις εκλογές, παρέδωσε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το πόρισμά της για την οικονομική κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τις προτάσεις της ώστε το σύστημα να καταστεί βιώσιμο. Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της επιτροπής 

Αυξάνονται έως 17 χρόνια τα όρια για συνταξιοδότηση. Από 6 μήνες έως 17 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι πριν από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου μπορούσαν να πάρουν σύνταξη πριν από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης, τα νέα όρια ηλικίας αφορούν όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος από φορείς κοινωνικής ασφάλισης. 

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας και "τσεκούρι" στις συντάξεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών "φέρνει" το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών. Καμία κατηγορία ασφαλισμένων δεν γλιτώνει. Ελάχιστη σύνταξη 360 ευρώ. Στο στόχαστρο ακόμα και οι συντάξεις των 700 ευρώ, αλλά και οι χαμηλές εισφορές που πληρώνουν τα υψηλά εισοδήματα. 

Χωρίς καταβολή εγγύησης, λόγω capital controls, η αποφυλάκιση της Β. Σταμάτη. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την καταβολή των χρηματικών ποινών και των εγγυήσεων οδηγούν στην αποφυλάκιση της Β. Σταμάτη, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλει τα 50.000 ευρώ της εγγύησης. 

Κρίσιμη ημέρα για τράπεζες. Για τους όρους και τις παραδοχές που θα χρησιμοποιηθούν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών ενημερώνονται σήμερα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από στελέχη του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. 

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για τα λύματα στην Ανατολική Αττική. Η υπόθεση αφορά τους δήμους Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας- Πικερμίου. Πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην χώρα μας, επειδή καθυστέρησε να εφαρμόσει την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. 

Χάθηκαν 13.000 θέσεις εργασίας. Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων ετών σημείωσε η μισθωτή απασχόληση τον Σεπτέμβριο, καθώς χάθηκαν 13.000 θέσεις εργασίας. Ηταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις. 

Χουλιαράκης: Μετά την αξιολόγηση, θα θέσουμε επίσημα το ζήτημα του χρέους. Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει τώρα να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση, τόνισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. 

Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης Από 84-88 λεπτά το λίτρο διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, πρώτη ημέρα διάθεσής του στην αγορά. 

Αφύπνιση των επενδυτών στο Χ.Α. Σημαντική άνοδο κατέγραψε η εγχώρια αγορά την Πέμπτη, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 694,48 μονάδες με άνοδο 2,71% Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε κέρδη της τάξης του 14% με διψήφια ποσοστά ανόδου σε Alpha Bank (+27,36%), Εurobank (+25%) και Τρ. Πειραιώς (+22,86%) και ακολούθησε η ΕΤΕ (+4,01%) στην οποία η ανοδική κίνηση είχε προηγηθεί λόγω Finansbank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου