11 Οκτωβρίου 2015

Υπάρχει και η άποψη της Δικαιοσύνης για τις περικοπές των Συντάξεων

Αφηρημένα ...Σχόλια 

Πλήθος από σενάρια σχετικά με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, βασισμένα σε αόριστες κυβερνητικές ανακοινώσεις, κατακλύζουν καθημερινά τα ΜΜΕ. Επίσης όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους άρθρα που αναφέρονται στη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. 
Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, προανήγγειλε άμεσες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. «Δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις» είπε, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι έχει αποφασιστεί «κούρεμα» τουλάχιστον των, κατά την άποψή του, υψηλότερων συντάξεων. 

Όλα λοιπόν φαίνεται να προετοιμάζουν κατάλληλα το έδαφος για νέες περικοπές στις συντάξεις, και όχι μόνο στις υψηλές γιατί αυτές έχουν πάψει προ πολλού να υπάρχουν. Αντί λοιπόν να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποκαταστήσει κάποιες έστω από τις αδικίες που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόζοντας και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, όπως εξάλλου είχε υποσχεθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ετοιμάζει πρόσθετες περικοπές.  

Όμως, πέρα από τη στενά οικονομίστικη άποψη, υπάρχει και μια άλλη, εκείνη της δικαιοσύνης. Ας θυμηθούμε τι έλεγε η πρώην 
υπηρεσιακή πρωθυπουργός, κα η κυρία Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, ένα χρόνο πριν με την ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων*:

... "Η Εκτελεστική Εξουσία, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η Κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε Κυβέρνηση Κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι και εάν έχει δικαστική απόφαση, που τον δικαιώνει, εντούτοις το Κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της. Εμείς οι Δικαστές, λοιπόν, σήμερα, απευθυνόμενοι δημόσια προς την Εκτελεστική Εξουσία και προς τους Έλληνες πολίτες, διακηρύσσουμε ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις"... 

Αυτά τα λίγα γιατί απλά καλό είναι κατά διαστήματα να θυμίζουμε στην κυβέρνηση ποιες απόψεις στήριζε όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση. 

___________________
* Απόσπασμα από την "Ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλικής Θάνου–Χριστοφίλου, Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου στην Πανδικαστική Συγκέντρωση της 30ης Οκτωβρίου 2014" από το http://dikastis.blogspot.gr/2014/10/30-2014.html(link is external) 

Το σκίτσο (με τις "καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις" του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγγαλου) είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινή. 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου