10 Νοεμβρίου 2015

Το Μνημόνιο και οι 10 πληγές των αγροτών

«Η χώρα πρέπει να λάβει 80 δισ. ευρώ για να σωθεί και να κρατηθεί στο ευρώ και οι δανειστές μας ζητούν να θυσιάσουμε τους φαρμακοποιούς και τους αγρότες και θα τους θυσιάσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε πρόσφατη συνάντησή τους. 

Γιατί όμως φτάσαμε στο να κινδυνεύει η χώρα να χάσει τον πρωτογενή της τομέα μετά και τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στη φορολογία των αγροτών; Ιδού 10 ακόμη αλήθειες (αναφέρονται συνοπτικά), σύμφωνα με άρθρο του Γιάννη Κολλάτου στο tovima.gr:

1. Με το προηγούμενο σύστημα φορολόγησης με τον αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος των αγροτών πολλοί αγρότες δεν πλήρωναν φόρο. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οι έλληνες αγρότες θα είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη των «28» που δεν θα έχουν φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα και θα φορολογούνται για τις επιδοτήσεις με 20% του χρόνου και 23% το 2017, με τάση να φτάσει στο 26% και 29%, όπως και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και με προκαταβολή φόρου στο 100%. 

2. Με την ψήφιση της νέας ΚΑΠ οδηγούμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων κατά 15% σε πρώτη φάση και πάνω από 50% στις αροτραίες καλλιέργειες για να ενισχυθούν οι δενδρώδεις. Εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων και κυρίως των αιγοπροβατοτρόφων. Σήμερα οδηγούμαστε σε δραματική συρρίκνωση και της βαμβακοκαλλιέργειας. Αιτία η αύξηση του κόστους παραγωγής, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, ως συνέπεια δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου.

3. Τον Απρίλιο του 2004 ψηφίστηκε η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) των μεσογειακών προϊόντων με δυσμενείς κανονισμούς για καπνό, λάδι και βαμβάκι, με αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί το 50% της επιδότησης από τον καπνό μετά το 2009. 

4. Το ίδιο συνέβη και με την ΚΟΑ ζάχαρης που ψηφίστηκε το 2006 και εξαφάνισε σχεδόν την τευτλοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα την εισαγωγή ζάχαρης. Ακολουθεί οσονούπω και η βιομηχανική τομάτα, που στηριζόταν στην υψηλή επιδότηση, η οποία τώρα εξισώνεται με τις επιδοτήσεις των υπόλοιπων καλλιεργειών με τη νέα ΚΑΠ. Με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος και τις εισαγωγές που θα ακολουθήσουν κινδυνεύει να χαθεί και η αγελαδοτροφία. 

5. Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία είναι οι χώρες στην Ευρώπη των «15» που είναι οι πιο εξαρτημένες από τις επιδοτήσεις των Βρυξελλών. Ο εθνικός προϋπολογισμός συμμετέχει σε ποσοστό μόλις 18% στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος, ποσοστό που αναμένεται να πέσει κάτω από το 5%.

6. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη των «27» στον τομέα της αγροτικής έρευνας από πλευράς κονδυλίων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

7. Η χώρα μας είναι η τελευταία στα κριτήρια της Λισαβόνας σε σχέση με τη λειτουργία του ανταγωνισμού. 

8. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας που απασχολείται με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί το 12%, ωστόσο συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με μόλις 2,9%, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις (περίπου 1,5% του ΑΕΠ). 

9. Ο ΟΓΑ είναι υπερχρεωμένος κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ. Η αναμόρφωσή του που εξαγγέλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει αύξηση των εισφορών ως και 300%. Σήμερα ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μαστίζεται από δραματική έλλειψη ρευστότητας. 

10. Το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που είναι επιδοτούμενα πωλούνται τα τελευταία χρόνια με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και οι επιδοτήσεις πολλές φορές δεν το ισοσκελίζουν. Οι κτηνοτρόφοι της χώρας αλλά και οι αγρότες είναι χρεωμένοι στις τράπεζες.

Πηγή: www.tovima.gr 10.11.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου