7 Νοεμβρίου 2015

Το προσφυγικό διαμορφώνει την εικόνα της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ

Το προσφυγικό είναι αυτό που διαμορφώνει την εικόνα της χώρας μας στα διεθνή ΜΜΕ. Μια εικόνα, δύο όψεις, τη θετική και την αρνητική: Από τη μία, τα διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν την ανθρωπιστική προσφορά των Ελλήνων, παρά τα οικονομικά προβλήματα, από την άλλη τα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες χάνουν το τουριστικό τους προφίλ. 

Αυτό υποστηρίζει έρευνα, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, σε ημερίδα του Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας & Μέσων Ενημέρωσης, του πανεπιστημίου Πειραιά με τίτλο: «Η Επίδραση των Ειδήσεων για το Μεταναστευτικό στις Απεικονίσεις Κρατών και Τόπων: Μία Κρίση Μέσα στην Κρίση για την Ελλάδα, την Λέσβο, και την Κω».

Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αθανασίου Σαμαρά, δυο ερευνήτριες, η Μαριλένα Δημητρίου και Κυριακή Φιλιππάκου πραγματοποίησαν ποσοτική ανάλυση λόγου σε 468 δημοσιεύματα στα CNN, BBC, France24, Al Jazeera, FOX, Euronews και Deutsche Welle, στα οποία αναφέρεται η χώρα.

«Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι προορισμοί, όπως η Κως και η Λέσβος προβάλλονται ως τόποι ταυτισμένοι με ένα πρόβλημα. Είναι, όμως θετικό, ότι αυτό θεωρείται εξωτερικό τους στοιχείο και όχι ενδογενές – δεν φταίνε γι’ αυτό. Τα Μέσα προβάλλουν το μέγεθος του προσφυγικού και την απουσία υποδομών, όμως το ίδιο κάνουν με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται», λέει η κ. Δημητρίου.

Στα δημοσιεύματα κατεγράφησαν 2.791 απεικονίσεις κρατών που σχετίζονται με το προσφυγικό (Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα κ.ά.) και 675 απεικονίσεις τόπων. Από αυτές, 386 απεικονίσεις αφορούν την Ελλάδα ως χώρα, 210 τη Λέσβο και 186 την Κω. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια χώρα με επιτυχή διαχείριση της κρίσης, δεδομένης της οικονομικής της δυσπραγίας. Εξαίρεση, η γερμανική DW, στην οποία η εικόνα της χώρας είναι κακή ακόμα και σ’ αυτό. Ομως, η εικόνα της Λέσβου και της Κω, αποσυνδέεται από τον τουρισμό. «Οι πρόσφυγες παρουσιάζονται ως θύματα, συνήθως σε μελοδραματικό πλαίσιο, ενώ η Ελλάδα σε ουδέτερο.

Το ερώτημα είναι αν θέλει ένας τουρίστας ή ένας επενδυτής να επισκεφθεί έναν τόπο, ο οποίος καταγράφεται ως φτωχός και με πρόβλημα, ακόμα κι αν δεν φταίει ο ίδιος γι’ αυτό. Θα χρειαστεί η κυβέρνηση να μελετήσει συστηματικά τις επιπτώσεις και να προσπαθήσει να αλλάξει το αφήγημα που συνοδεύει σήμερα τη χώρα και τα νησιά της» λέει ο κ. Σαμαράς.

Σημειώνεται ότι στην Ημερίδα οι δυο ερευνήτριες, Μαρία-Ελένη Δημητρίου και Κυριακή Φιλιππικού, θα συζητήσουν για αυτά που συμβαίνουν σε προεκλογικές εκστρατείες ή στις διεθνείς σχέσεις και αποτυπώνονται στα άρθρα ή τα ρεπορτάζ των Μέσων Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Θα παρουσιαστούν πρωτογενείς έρευνες που αφορούν τις απεικονίσεις του συστήματος κρατών στα Μέσα Ενημέρωσης, την απόδοση Υπαιτιότητας, τις Στρατηγικές Απολογίας, τις Διαδικασίες Ανάταξης της μΕικόνας και τη Ρητορική της Επίθεσης στην Στρατηγική Πολιτική Επικοινωνία.

Κεντρικός ομιλητής στην Ημερίδα θα είναι ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Στην ομιλία του θα αναπτύξει τη Διαχείριση Εικόνας ενός νησιού εν κρίση, το πώς δηλαδή αντιμετωπίζει το ελληνικό νησί το Μεταναστευτικό ζήτημα.

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.real.gr, www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου