9 Νοεμβρίου 2015

Νύχτα των Κρυστάλλων, Φωτογραφίες

"Νύχτα των Κρυστάλλων" (Kristallnacht) ή "Νύχτα του Πογκρόμ" (Pogromnacht). Όροι που αναφέρονται στο μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 με στόχο τους Εβραίους. Νύχτα, που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος. 

Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στα ρατσιστικά γεγονότα εκείνης της νύχτας (βλέπε ανάρτηση: Η "Νύχτα των Κρυστάλλων" - 75 χρόνια). Σήμερα παραθέτουμε μόνο κάποιες φωτογραφίες, ενδεικτικές κυρίως των υλικών ζημιών που προκάλεσαν οι ναζί σε περιουσιακά στοιχεία (συναγωγές, κοιμητήρια, καταστήματα) των Εβραίων:

Tο εσωτερικό Εβραϊκής συναγωγής στο Βερολίνο (Fasanenstrasse) αμέσως μετά την "Νύχτα των Κρυστάλλων" 


 





Το πογκρόμ στη Γερμανία, τις δύο ημέρες που διήρκεσαν οι ταραχές, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν: 1.574 συναγωγές (σχεδόν όλες όσες υπήρχαν στη Γερμανία, οι περισσότερες καταστράφηκαν από εμπρησμό), πολλά εβραϊκά κοιμητήρια, πάνω από 7.000 καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Κάποιοι Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Τα γεγονότα στην Αυστρία δεν ήταν λιγότερο φρικτά και οι περισσότερες από τις 94 συναγωγές και τόποι προσευχής της Βιέννης υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, ενώ πυρπολήθηκαν και καταστήματα, τα δε θύματα υπέστησαν κάθε είδους ταπεινώσεις.

Πάνω από εκατό Εβραίοι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών της νύχτας εκείνης...

Πηγές: Φωτογραφίες για Kristallnacht - Pogromnach από διαδίκτυο, κυρίως από wikipedia, Bild, κλπ

Σχετική ανάρτηση:
Το Αφηρημένο Blog: Η "Νύχτα των Κρυστάλλων" - 75 χρόνια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου