Οχρίδα, μία από τις πιο όμορφες πόλεις της ΠΓΔΜ (FYROM) χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω και γύρω από ένα διπλό λόφο, στις ανατολικές όχθες της ομώνυμης λίμνης. Το πλήθος από τα πολιτιστικά μνημεία που διαθέτει προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας. Ανάμεσά τους πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ, τα λιθόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, αλλά και το αρχαίο ελληνικό θέατρο.
Βρεθήκαμε στην πόλη της Οχρίδας, που αποτελεί και τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της χώρας, για λιγότερο από 24 ώρες. Διανυκτερεύσαμε σε ένα από τα πολλά αξιόλογα ξενοδοχεία που διαθέτει, δίπλα στη λίμνη, λίγο έξω από την πόλη.
Τα ενδιαφέροντα, τόσο της πόλης όσο και της λίμνης, ήταν πολλά, ο χρόνος μας όμως εκεί λίγος...
Από το ξενοδοχείο με θέα τη λίμνη της Οχρίδας
Από το ξενοδοχείο με θέα τη λίμνη της Οχρίδας. Στο βάθος δεξιά η πόλη.
Κάπου στον κεντρικό δρόμο της Οχρίδας
Το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στην παλιά πόλη, πάνω στο διπλό λόφο, που μπαίνει στη λίμνη, με το κάστρο στην κορυφή του. Ανηφορίσαμε στους πλακόστρωτους δρόμους, με τα παλιά ανακαινισμένα κτήρια, μεταξύ αυτών και πολλές παραδοσιακές ξύλινες κατοικίες, ώσπου φτάσαμε σχεδόν στην κορυφή του.
Ανηφορίζοντας στους λιθόστρωτους δρόμους προς το κάστρο της Οχρίδας
Ανηφορίζοντας στους λιθόστρωτους δρόμους...
Ανηφορίζοντας, μια στάση σε μια εκκλησιά.
Φτάσαμε...
Στην παλιά πόλη
Το κάστρο του Σαμουήλ στο βάθος
Στην παλιά πόλη
Στο αρχαίο ελληνικό (κατά άλλους ρωμαϊκό) θέατρο
Στην Οχρίδα βρίσκεται συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος της θρησκευτικής και πολιτιστικής ιστορίας της χώρας. Εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος αριθμός των βυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Δεν είναι τυχαίο το ότι από το 1979 η Οχρίδα ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκκλησίες της Οχρίδας είναι η μητρόπολη της Αγίας Σοφίας. Ακριβώς κάτω από το κάστρο του Σαμουήλ βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (φωτογραφία κάτω), ενώ δίπλα της δεσπόζουν τα υπολείμματα κάποιου αρχαίου ναού.
Τελικά η Οχρίδα είναι δίπλα μας και δεν την ξέραμε. Όπως μας πληροφορεί η "Βικιπαίδεια", ιδρύθηκε την εποχή του Χαλκού από τον Κάδμο με το όνομα Λυχνίδα ή Λυχνιδός, μας πληροφορεί η Βικιπαίδεια. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που αποτέλεσε κατά τους ιστορικούς τη Βόρειο Ακρόπολη του Ελληνισμού. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η Αχρίδα έγινε σημαντικό επισκοπικό κέντρο και αποτέλεσε μια σημαντική εστία για τη διάδοση της χριστιανικής και ελληνικής παιδείας στους σλαβικούς πληθυσμούς της περιοχής.
Τα ενδιαφέροντα, τόσο της πόλης όσο και της λίμνης, ήταν πολλά, ο χρόνος μας όμως εκεί λίγος...
Φωτογραφίες και κείμενα: TakisAnt
Ανάρτηση με ενδιαφέρον. Το ότι δεν ξέρουμε την Οχρίδα μάλλον φταίει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με τα Σκόπια δεν είναι καλές.
ΑπάντησηΔιαγραφή