Η ανακεφαλαιοποίηση κατά 14,4 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντική, όμως δεν αρκεί από μόνη της για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σημειώνει η Fitch σε ανάλυσή της με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου.
Η βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να αντιμετωπιστούν βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα, σημειώνει σύμφωνα με το bankingnews.gr o οίκος αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν εξαιρετικά μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων και οι δομές χρηματοδότησης υποφέρουν από ανισορροπίες.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν διορθωτικά μέτρα για τις τράπεζες, η Fitch εκτιμά ότι ο μέσος pro forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1 θα φθάσει στο 14,8%. Οι ενέσεις κεφαλαίων θα βελτιώσουν επίσης τη ρευστότητα, ιδιαίτερα αν οδηγήσουν στην αποδοχή εκ νέου από μέρους της ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.
Η αξιολόγηση της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζας κατέχουν 112 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καλυμμένα με εξασφαλίσεις σε ποσοστό κάτω του 53%). Αυτός ο σημαντικός όγκος προβληματικών δανείων, που αντιστοιχεί στο 63% του ΑΕΠ, καθιστά την ανάκαμψή τους δύσκολη. Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να επισπεύσουν την ανάκαμψη.
Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τις εκροές κεφαλαίων ύψους 116 δισ. ευρώ από το 2009, εκ των οποίων τα 43 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες τους τελευταίους 12 μήνες.
Η συμπεριφορά των καταναλωτών παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνει η Fitch, η οποία εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρόνος πριν η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα βελτιωθεί επαρκώς ώστε να αρθούν τα capital controls.
ΕΚΤ: Μέχρι 14,4 δισεκ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών
Πώληση του 100% της Finansbank αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα
Αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου ανακοίνωσαν οι συστημικές Τράπεζες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου