15 Δεκεμβρίου 2015

Ο πλανήτης Άρης, μέρος 1ο

Ελληνογερμανικά άρθρα

Εδώ και αιώνες ο Άρης κεντρίζει την προσοχή των ανθρώπων. Από τότε που διεξάγονται διαστημικές αποστολές, πάνω από 30 ξεκίνησαν με προορισμό τον Άρη. Κανένας πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα δεν έχει ερευνηθεί περισσότερο.

Ήδη έχει βρεθεί πάγος, ωστόσο η αναζήτηση κρυμμένων μορφών ζωής παραμένει ακόμη άκαρπη. Ακριβές αποστολές με ειδικούς δορυφόρους και ρομπότ, ελπίζουμε να λύσουν τα μυστήρια του Άρη.

Ο Άρης αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι πολλών μυθολογιών. Συνήθως εκλαμβανόταν ως κάτι απειλητικό λόγω του κόκκινου χρώματος που εμφανίζει στον ουρανό. Το κόκκινο ήταν το σύμβολο της φωτιάς και του αίματος, της εξουσίας και της επιθετικότητας – χαρακτηριστικά του ελληνικού Θεού του πολέμου, Άρη και του ρωμαϊκού Θεού του πολέμου, Mars.

Η τρομακτική αντίληψη του κόκκινου πλανήτη διήρκεσε ολόκληρους αιώνες. Ακόμη και οι πρώτες έρευνες για τον Άρη δεν την άλλαξαν. Ξεκίνησαν το 1600 με τις διεξοδικές παρατηρήσεις του Johannes Kepler.

Το 1659 ο ολλανδός Christiaan Huygensmit παρατήρησε τον Άρη μέσω τηλεσκοπίου και δημιούργησε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη του πλανήτη. Σε αυτόν μπορεί να αναγνωρίσει κάνεις την περιοχή Syrtis Major. Πιθανότατα ήταν ο Huygens που έλαβε πρώτος σοβαρά υπόψη την ύπαρξη ζωής στον Άρη.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα η σκέψη αυτή δε φάνταζε παράξενη: Το 1938 ο Orson Welles πανικόβαλε εκατομμύρια αμερικανούς με το ακουστικό του βιβλίο “Ο πόλεμος των κόσμων”, στο οποίο οι κάτοικοι του Άρη ήδη επιτίθενται στη γη.

Πηγή: 
http://ellinogermaniko.com

Διαβάστε το και στα γερμανικά στο: 
Wissen: Mars (Teil 1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου