13 Δεκεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 13.12.2015

(upd) Προειδοποιητικές βολές ρωσικού πολεμικού πλοίου σε τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο. Προειδοποιητικές βολές εκτόξευσε ρωσικό πολεμικό πλοίο Smetlivy κατά τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο Πέλαγος, για να αποφευχθεί η μεταξύ τους σύγκρουση Eπρόκειτο για αλιευτικό σκάφος το οποίο δεν απάντησε στα σήματα ασυρμάτου της ρωσικής φρεγάτας και την πλησίασε επικίνδυνα σε απόσταση 600 μέτρων. Το περιστατικό σημειώθηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λήμνου. Αμέσως μετά τις βολές το αλιευτικό σκάφος άλλαξε πορεία περνώντας σε απόσταση 500 μέτρων από το πλοίο Smetlivy. 

ΕΛΛΑΔΑ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα τα οποία «ξεκλειδώνουν» την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», εισάγεται τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ψηφίζεται την Τρίτη. 

Τι προβλέπεται για τις αγοραπωλησίες «κόκκινων» δανείων. Αμεσα ξεκινά η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών μη πιστωτικών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διαχειρίζονται και να αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια. Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια(ΕΔΑΜΕΔ) και οι Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ), όπως θα ονομάζονται -βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή- θα μπορούν επιπλέον να χορηγούν και νέα δάνεια για αναχρηματοδότηση των οφειλών, αλλά και να προσλαμβάνουν και εισπρακτικές εταιρείες. Επιπλέον, θα μπορούν να αγοράζουν και δάνεια που εξυπηρετούνται υπό την προϋπόθεση να έχουν αγοράσει και απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδίου δανειολήπτη.

Ο νόμος για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Αποσυνδέεται βαθμός-μισθός και θεσπίζονται νέα κλιμάκια. Οι αμοιβές για τις θέσεις ευθύνης. 

Δύσκολο το σύμφωνο συμβίωσης με το ΔΝΤ Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να θέτει θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηματοδότησή της. Η θέση αυτή της Γερμανίας είναι γνωστή, αλλά η επαναφορά του θέματος από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα αντανακλά τη νευρικότητα που προκαλούν οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ.

«Γράψαμε ιστορία για την προστασία του κλίματος». 196 χώρες συμφώνησαν χθες στο Παρίσι στην υιοθέτηση ενός συμφώνου που θα αποτρέπει την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας της γης, ενώ στο δεύτερο μισό του αιώνα οι εκπομπές ρύπων θα μειωθούν στο μισό.

Αναστασιάδης: Εταίροι απείλησαν τον Τσίπρα με αντιδημοψηφίσματα. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, περιγράφει στην «Καθημερινή» πώς οι Ευρωπαίοι εταίροι, εκνευρισμένοι από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, απείλησαν στη δραματική Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου να κάνουν και αυτοί δημοψηφίσματα. 

ΚΟΣΜΟΣ: Γαλλία: Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών με το βλέμμα όλων στη Λεπέν Το αποτέλεσμα δύσκολο να προβλεφθεί, σε μία εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται «πρόβα» για τις προεδρικές εκλογές του 2017. 

Κλονίζεται ο θρόνος της Αγκελα Μέρκελ. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρώπη επηρεάζουν πια την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα της ηπείρου. 

Σαουδική Αραβία: Εκλογές με γυναικεία συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία. Ιστορική μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η 12η Δεκεμβρίου του 2015 για την Σαουδική Αραβία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας γυναίκες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές.

Ρωσία: Είκοσι τρεις νεκροί από πυρκαγιά σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Είκοσι τρεις ασθενείς ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους κατά τη χθεσινή νύχτα από πυρκαγιά που κατέστρεψε το ξύλινο κτίριο του ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ρωσία. 

Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Χομς με παγιδευμένο αυτοκίνητο. H τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Χομς, στην κεντρική Συρία, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου