16 Δεκεμβρίου 2015

Ο πλανήτης Άρης (μέρος 2ο)

Ελληνογερμανικά άρθρα

Οι εικασίες έλαβαν τέλος το 1965, όταν το αμερικανικό διαστημόπλοιο Mariner 4 έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες από τον Άρη. Αυτές απεικόνιζαν έναν θλιβερό, γυμνό, ερημικό πλανήτη – κανένα ίχνος από νέο ή ζωή.

Παρόλα αυτά ο Άρης δεν έχασε την αίγλη του ούτε για τους ερευνητές, ούτε για το Hollywood. Στην ταινία “Αποστολή στον Άρη” οι άνθρωποι έζησαν για πρώτη φορά, έστω και αν δραματοποιημένη, την εμπειρία της επίσκεψης του ανθρώπου στον Άρη.

Ωστόσο μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησαν οι πρώτες αποστολές μη επανδρωμένων διαστημόπλοιων προς τον Άρη. Το 1976, με τα Viking 1 και 2 προσγειώθηκαν για πρώτη φορά ρομπότ ικανά (για εξερεύνηση) στην επιφάνεια του Άρη.

Μέχρι σήμερα η εξερεύνηση του Άρη έχει αποδειχθεί δύσκολη. Οι πιο επιτυχημένες αποστολές της ΝΑΣΑ ήταν οι δύο Viking (1976-1982), το Pathfinder (1997), το Marsrover Spirit (2004-2010), το Opportunity (από το 2004), Phoenix (2008) και το Curiosity (από το 2012).

Ακόμη 2 σκάφη δεν προσγειώθηκαν στην επιφάνεια του Άρη, αλλά μπήκαν σε τροχιά τριγύρω του: Τα Mars Global Surveyor (1997-2006) και Mars Odyssey (από το 2001). Ο ευρωπαϊκός διαστημικός Οργανισμός ESA διαθέτει από το 2003 επίσης έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το Mars Express.

Όμως για κάθε μία από αυτές τις επιτυχίες υπάρχει συνήθως και μια αποτυχημένη απόπειρα. Εκτός από τους κινδύνους κατά την εκτόξευση, τα διαστημόπλοια πρέπει συνήθως να διανύσουν πάνω από 100 εκ. χλμ. διαστήματος. Πολλά δε φτάνουν καν στον Άρη λίγο προβλημάτων οδήγησης, αλλά καίγονται στην ατμόσφαιρα ή διαλύονται (κατά την προσγείωση) στο ανώμαλο έδαφος του Άρη.

Εκατοντάδες δισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά – ωστόσο η περιέργεια, ελπίδα και εξερευνητικό πνεύμα δεν εγκατέλειψαν πότε τους υπεύθυνους των διαστημικών οργανώσεων.

Πηγή: http://ellinogermaniko.com
Διαβάστε το και στα γερμανικά στο: http://wp.me/p498l5-jg 

Προηγούμενη ανάρτηση: Ο πλανήτης Άρης, μέρος 1ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου