16 Δεκεμβρίου 2015

DW: Λίγο πριν το τέλος του δικομματισμού η Ισπανία

Η Ισπανία βρίσκεται ενώπιον πολιτικού σεισμού. Όλα δείχνουν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα σημάνουν το τέλος του δικομματισμού. Η οικονομική κρίση ανέδειξε τα τελευταία χρόνια διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Από τη βαθμιαία μετάβαση της Ισπανίας στην Δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 στην πολιτική σκηνή της χώρας κυριάρχησαν δύο κόμματα, τα οποία εναλλάσσονταν στην εξουσία. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο θεωρείται ότι συντηρητικοί και σοσιαλιστές ευθύνονται εξίσου για την οικονομική κρίση και τα κάθε λογής οικονομικά σκάνδαλα. Αν και η Ισπανία επιστρέφει αργά αλλά σταθερά στην ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα άνω του 20% και πολλοί είναι εκείνοι που πλήττονται από τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό οι επιτυχίες του αριστερού κινήματος Podemos στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Το κόμμα, που θεωρείται συγγενές με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρός του Πάμπλο Ινγκλέσιας έχουν μια ξεκάθαρη στάση κατά της φιλελεύθερης πολιτικής. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως, οι Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβιέρα προηγούνται των Podemos του Πάμπλο Ινγκλέσιας.

Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές η έκβαση των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Προφανώς και επειδή το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 25%. Όλα πάντως δείχνουν πως η εκλογική μάχη της Κυριακής θα κριθεί στο νήμα. Δημοσκόπηση της Δευτέρας δίνει την πρωτιά στους συντηρητικούς με 25,3%-29,9%, ενώ στην δεύτερη θέση έρχονται οι σοσιαλιστές με 21%-22%. Το κόμμα Ciudadanos που κατείχε μέχρι πρόσφατα τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει πλέον την τρίτη με ποσοστό 18%-19,6%. Αμέσως μετά ακολουθεί το κίνημα Podemos με 17%-19,1%.

Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού ή κυβέρνησης μειοψηφίας με στήριξη άλλων κομμάτων. Ο φιλελεύθερος Αλμπέρτ Ριβέρα ανακοίνωσε πάντως ότι θα αρνηθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ οι Podemos έχουν αποκλείσει εκ των προτέρων την στήριξη μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν πολιτικές συνθήκες παρόμοιες με της Ιταλίας των περασμένων δεκαετιών. 


Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1HNl1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου