18 Ιανουαρίου 2016

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη που οδήγησε στην ανατροπή

του Τακη Θεοδωρικάκου* / Καθημερινή

Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι θεωρούσαν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. σχεδόν μια απίθανη υπόθεση. Στην αφετηρία βρισκόταν πολύ πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη,
που διέθετε υψηλή δημοφιλία στους νεοδημοκράτες, καθώς του αναγνωριζόταν η αναμφισβήτητη πολυετής προσφορά του και η ανάληψη της προεδρίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη Ν.Δ. Ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, το πίστευε και διαμόρφωσε με μεθοδικότητα, ισχυρή βούληση και τεκμηριωμένη ανάλυση την κατάλληλη στρατηγική για να πετύχει τον στόχο του και να πετύχει μια μεγάλη ανατροπή.

Ας δούμε τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του:

• Ανταποκρίθηκε στην ανάγκη των νεοδημοκρατών και ολόκληρης της κοινωνίας για ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, για τη δημιουργία μιας νέας εποχής. Αυτό το εξέφρασε με το κεντρικό δίλημμα «δημιουργική ανανέωση ή στασιμότητα» που έθεσε και «έβλεπε» εξαρχής και στον β΄ γύρο, γνωρίζοντας ότι σε αυτήν τη βάση θα προσείλκυε ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων, απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ήταν βέβαιο ότι θα ήταν ο ένας εκ των δύο νικητών του α΄ γύρου.

• Μίλησε πολιτικά, ιδεολογικά, με σαφή τρόπο χωρίς τις συνηθισμένες υπερβολικές στρογγυλοποιήσεις των πολιτικών. Αξιοκρατία, αλληλεγγύη, ελευθερία, αξιολόγηση, ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις ξαναμπήκαν στο λεξιλόγιο της πολιτικής. Αρχισε με αυτόν τον τρόπο να συγκροτεί την εικόνα ενός πολιτικού που ξαναδίνει ταυτότητα σε μία παράταξη, ξαναδίνει νόημα στην πολιτική, αποκρούει ιδεολογικά τον λαϊκισμό. Εβαλε δηλαδή τις βάσεις για να διεκδικήσει μια βαθύτερη, πιο στέρεη ιδεολογική ηγεμονία.

• Καθώς η αναμέτρηση κράτησε 3½ μήνες, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τη σημαντική και αναμενόμενη φθορά της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα, καθώς πλέον η κοινωνία αναζητά μια σοβαρή εναλλακτική λύση. Πολύ τεκμηριωμένα απέρριψε από την αρχή ότι η Ν.Δ. ψάχνει τον «δικό» της Τσίπρα, για να επιβάλει στη συνέχεια το διακύβευμα ότι η χώρα ψάχνει για άλλο πρωθυπουργό, άρα ο αρχηγός της Ν.Δ. θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα προσόντα για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Και εκεί αξιοποίησε το πλεονέκτημά του, καθώς, ανάμεσα στα άλλα, διαθέτει υψηλό επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα που είναι και το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα.

• Απευθύνθηκε σε όλους τους νεοδημοκράτες και πολιτικά και συναισθηματικά, δείχνοντας ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά διατηρώντας απολύτως την ενότητα του κόμματος. Απέφυγε με θρησκευτική ευλάβεια κάθε επίθεση σε συνυποψηφίους του, είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους πρώην προέδρους της Ν.Δ. και όταν επιχειρήθηκε να βρεθεί αντιμέτωπος με το πολιτικό DNA της Ν.Δ., υπενθύμισε σε όλους την πίστη του στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη χρησιμότητα της αξιόπιστης πολιτικής. Αυτά είναι άλλωστε και τα στοιχεία που συνέβαλαν στο να υπάρξει σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του κ. Μεϊμαράκη του α΄ γύρου που επέλεξαν στον β΄ γύρο τον Κ. Μητσοτάκη με καθοριστική επίδραση στο αποτέλεσμα.

• Τέλος, πέτυχε να πείσει ότι η διεύρυνση της Ν.Δ. είναι πρόταγμα για την παράταξη, αναγκαιότητα που εκείνος έφερε στο προσκήνιο και εκείνος είναι έτοιμος να υλοποιήσει. Η προσπάθεια αυτή είχε ήδη αποτελέσματα, καθώς μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν ψήφισαν τη Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο, συμμετείχαν στην εκλογή ανάδειξης του νέου προέδρου της.

Αναμφίβολα, όλα αυτά οδήγησαν στη συγκέντρωση ενός μεγάλου πολιτικού κεφαλαίου που δίνει δύναμη στον Κ. Μητσοτάκη τώρα που πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του στη νέα αποστολή του.

Είναι επίσης προφανές πως η εκλογή του επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό. Εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε στη διαμόρφωση ενός νέου διπολισμού. Η πίεση πάνω σε όλα τα κόμματα –πλην του ΚΚΕ– θα είναι μεγάλη. Hδη στην πραγματικότητα εξελίσσεται ένα νέο δίπολο Τσίπρας - Μητσοτάκης. Η σύγκρισή τους θα καθορίσει τους συσχετισμούς. Μόνο που αυτός ο νέος διπολισμός δεν πρόκειται να συγκροτηθεί με ιστορίες του παρελθόντος. Αφορά τη σκληρή πραγματικότητα τεράστιων προβλημάτων μιας διαλυμένης οικονομίας, μιας απογοητευμένης κοινωνίας χτυπημένης από την πολύχρονη κρίση με εκατομμύρια ανθρώπους σε ανασφάλεια, που είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται ταχύτατα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναζητούν κάποια διέξοδο.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, εάν θα μπορέσει ο Κ. Μητσοτάκης να προσφέρει την αξιόπιστη ελπίδα που υποσχέθηκε. Με άλλα λόγια, εάν μπορεί να καταστήσει τη Ν.Δ μια πραγματικά μεταρρυθμιστική δύναμη που θα αγκαλιάσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους, τους ανέργους.

Μέσα στις 111 ημέρες ώς την Πρωτομαγιά και το Πάσχα, που ο ίδιος όρισε ως πρώτο του σταθμό, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν οι απαντήσεις.

* Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της GPO και συνεργάστηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη χάραξη της εκλογικής του στρατηγικής.

Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου