7 Ιανουαρίου 2016

Και νέα μεγάλη πτώση και διακοπή συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Κίνας

Διεκόπησαν οι συναλλαγές στα κινεζικά χρηματιστήρια την Πέμπτη, για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, καθώς οι δείκτες παρουσίασαν μεγάλη πτώση λόγω των ανησυχιών για το νόμισμα της χώρας αλλά και την γενικότερη πορεία της οικονομίας. Οι συναλλαγές τερματίστηκαν μόλις 29 λεπτά μετά το άνοιγμα και δεν συνεχίστηκαν, με τον δείκτη της Σαγκάης να παρουσιάζει πτώση 7,3%.

Αυτή τη φορά, η αναταραχή επικεντρώνεται στο το νόμισμα της χώρας, το γουάν. Η κινεζική κυβέρνηση, που έχει το νόμισμα υπό στενό έλεγχο, έχει επιτρέψει την σταδιακή πτώση της αξίας του, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας. Ομως οι κινήσεις του νομίσματος προκάλεσαν φόβο στους επενδυτές, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνέχισε να αποδυναμώνει την αξία του γουάν καθορίζοντας την Πέμπτη την επίσημη μέση ισοτιμία στα 6,5646 γουάν ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011.


Με το άνοιγμα των αγορών την Πέμπτη, τα κινεζικά χρηματιστήρια έκαναν "βουτιά", ενεργοποιώντας για δεύτερη φορά αυτή τη βδομάδα, το αυτόματο σύστημα που εισήγαγε το Πεκίνο σε περίπτωση πτώσης του δείκτη κατά 5%. Η συνεδρίαση στις κινεζικές αγορές ανεστάλη αρχικά για 15 λεπτά, αλλά οι απώλειες συνεχίστηκαν και έφτασαν στο 7%, με αποτέλεσμα τον τερματισμό των συναλλαγών.

"Κάποιες κερδοσκοπικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από το να "παίζουν" με το γουάν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Αυτές οι κινήσεις "δεν έχουν τίποτα κοινό με την πραγματική οικονομία της Κίνας" και έχουν μόνο προκαλέσει "μη φυσιολογικές διακυμάνσεις στο νόμισμα", ανέφερε η κεντρική τράπεζα. 

Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε με πτώση 7.2%, η Σαγκάη με 7.3% και η Σενζέν με 8.3%. Με σημαντική πτώση άνοιξαν σήμερα οι αγορές στο Τόκιο, το Χονγκ Κόνγκ και την Ευρώπη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές στις κινεζικές αγορές διεκόπησαν για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα, παρασύροντας σε πτώση τις αγορές σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη και αναθερμαίνοντας τις εκτεταμένες ανησυχίες για την δεύτερη οικονομία στον κόσμο. 

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.grwww.capital.grwww.euro2day.gr.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου