8 Ιανουαρίου 2016

Πως λειτουργούν τα Χρηματιστήρια στην Κίνα

Δυο φορές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του χρόνου διακόπηκαν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στα Χρηματιστήρια της Κίνας, την Δευτέρα και την Πέμπτη, αφού προηγουμένως οι χρηματιστηριακοί τους δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Πως όμως λειτουργούν τα Χρηματιστήρια στην Κίνα; Πότε και πως διακόπτουν τις συναλλαγές τους; Κάποιες απαντήσεις μας δίνει η Deutsche Welle σε δυο άρθρα της. Ας τις δούμε, έχουν ενδιαφέρον αφού οι σημαντικές μεταβολές στα κινέζικα χρηματιστήρια έχουν άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές: 

Από το άρθρο: "Αναστάτωση μετά το κινεζικό κραχ"*

Ο «ασιατικός πυρετός» εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά στην Κίνα όπου οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, μόλις 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών, όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλησαν κατά περισσότερο από 7%. 

Συγκεκριμένα τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32 % και 8,35 % των χρηματιστηριακών δεικτών. Όπως μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση CCTV:

«Το χρηματιστήριο έχασε σήμερα 5 %, μόλις 15 λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Η συνεδρίαση διεκόπη αμέσως για 15 λεπτά. Αμέσως μετά η μείωση έφτασε το 7 %. Οι συναλλαγές διεκόπησαν πρόωρα. Η σημερινή χρηματιστηριακή ημέρα διήρκεσε έτσι μόλις 15 λεπτά».

Ο μηχανισμός «Circuit Breaker»: Ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής των συναλλαγών που εισήγαγε πρόσφατα το Πεκίνο, ο λεγόμενος «Circuit Breaker», ενεργοποιείται όταν ο δείκτης υποχωρήσει κατά 5 %. Η συνεδρίαση διακόπτεται για 15 λεπτά της ώρας και σε περίπτωση που στη συνέχεια η μείωση φτάσει το 7 %, τότε οι συναλλαγές διακόπτονται για όλη τη μέρα. Σε περίπτωση δε που υπάρξουν αυξομειώσεις μεγαλύτερες των 10 ποσοστιαίων μονάδων, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο, τότε τα χρηματιστήρια παραμένουν κλειστά και την επόμενη ημέρα. Πρότυπο αποτέλεσε ο μηχανισμός ασφαλείας της αμερικανικής SEC τον οποίο εισήγαγε σε Νέα Υόρκη και Σικάγο μετά το κραχ του 1987.

Όπως σχολιάζει η αναλύτρια της Industrial Securities Γιου Μινγκμίνγκ: «Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προλάβει τις βουτιές, αλλά όχι να ρυθμίσει την προσφορά και τη ζήτηση. Συνεπώς δεν μπορεί να μεταλλάξει επί της αρχής την τάση που υπάρχει».

Γεγονός είναι πάντως ότι στην Κίνα τα χρηματιστήρια λειτουργούν πολύ διαφορετικά σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Ενώ στις τελευταίες οι χρηματαγορές θεωρούνται καθρέφτης της πραγματικής οικονομίας, στην Κίνα τα χρηματιστήρια παραμένουν μια κατεξοχήν αγορά κερδοσκόπων που αναζητούν το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Σε αυτά τα συμφραζόμενα πολλοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι μεγάλες βουτιές των ασιατικών δεικτών δεν θα πρέπει να υποτιμώνται, αλλά ούτε και να δραματοποιούνται. 

Από το άρθρο: Η ιδιότυπη χρηματαγορά της Σανγκάης** 

Σε 1063 ανερχόταν το 2015 ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ανωνύμων Εταιρειών (A.E.) στο χρηματιστήριο της Σανγκάης. Μαζί με το χρηματιστήριο της Σεντσέν στη νότια Κίνα αποτελούν τις δύο σημαντικότερες χρηματαγορές της Κίνας. Το χρηματιστήριο της Σανγκάης (Shanghai Stock Exchange SSE) ιδρύθηκε το 1990. Τα είδη των κινεζικών μετοχών που διακινούνται στη Σανγκάη είναι δύο: μετοχές τύπου Α και μετοχές τύπου Β. Οι πρώτες είναι αυτές που εκδίδονται από κινεζικές Α.Ε. σε γουάν ή στο ρένμιμπι - το τοπικό νόμισμα της Σανγκάης- και επιτρέπεται να διακινούνται μεταξύ θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών αποκλειστικά στο εσωτερικό της Κίνας (με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου).

Οι μετοχές τύπου Β εκδίδονται επίσης από κινεζικές Α.Ε. σε ρένμπινμπι ωστόσο διακινούνται σε ξένο νόμισμα, ήτοι σε αμερικανικό δολάριο. Απευθύνονται σε ξένα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ξένους θεσμικούς επενδυτές αλλά και κινέζους επενδυτές του εξωτερικού που συναλλάσσονται σε ξένο νόμισμα. Οι μετοχές τύπου Β συγχρόνως είναι διαθέσιμες τόσο στο Χόνγκ Κονγκ όσο και στο Μακάου αλλά και στην Ταϊβάν.

O χρηματιστηριακός δείκτης SSE Composite της Σανγκάης αφορά τόσο τις μετοχές τύπου Α όσο και τις μετοχές τύπου Β.

Tο μεγαλύτερο τμήμα των εμπλεκόμενων στο κινεζικό χρηματιστήριο είναι κρατικοί φορείς. Οι 10 μεγαλύτεροι κρατικοί φορείς συναποτελούν το 30% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας.

Tέλος, και το ίδιο το χρηματιστήριο της Σανγκάης έχει το χαρακτήρα δημόσιας εταιρείας, με άμεση σύνδεση με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ ο διοικητής του διορίζεται απευθείας από την κινεζική κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με το καταστατικό του δεν έχει σκοπό το κέρδος. Με άλλα λόγια, αυτός ο δημόσιος χαρακτήρας του χρηματιστηρίου της Σανγκάης προστατεύει κυρίως τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται ως μέτοχοι από τους κλυδωνισμούς της πραγματικής οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής. Αλλά όχι και τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι ρισκάρουν τα πάντα με ίδιον κόστος.

Πηγή: 
Deutsche Welle 
* http://dw.com/p/1HZj5 
** http://dw.com/p/1GLcO






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Κάποτε λέγαμε "Κρυολογεί η Νέα Υόρκη και αρωσταίνει όλος ο κόσμος". Τώρα θα λέμε το ίδιο και για την Κίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή