7 Φεβρουαρίου 2016

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος

Στη δικαιοδοσία της Ιστορίας, που με τόσο έλλογο πάθος υπηρέτησε, πέρασε σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2016, μία ημέρα πριν να κλείσει τα 103 του χρόνια ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος. 
Δίδυμος αδελφός του Αλέξανδρου Ι Δεσποτόπουλου, υπήρξε σοφός, ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός αλλά και αντιστασιακός. 
Σε κάθε έπαλξη που στάθηκε, πνευματική, επιστημονική, πολιτική την υπερασπίστηκε με ζέση και τόλμη, νοός και σώματος, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ορισμένα Βιοογραφικά στοιχεία:
Ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913, στις 8 Φεβρουαρίου, και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έγινε διδάκτορας αυτού. Εξελέγη καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο Νανσύ στη Γαλλία. 
Σε νεαρή ηλικία συνδέθηκε με στενή φιλία με τους Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Γεώργιο Καρτάλη. 
Στη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ. Το 1945 ανέλαβε την προεδρία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων, με αποτέλεσμα το 1947 να απολυθεί από την θέση του στο πανεπιστήμιο και να εκτοπιστεί στηνΜακρόνησο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950.
Το 1989 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου παιδείας στην κυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην κυβέρνηση Ζολώτα. 
Έχει τιμηθεί πλείστες φορές ενώ το 1984 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας το 1993 ανέλαβε πρόεδρος. Επίσης είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων ξένων ακαδημιών. Έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία σχετικά με φιλοσοφικά και ιστορικά θέματα.
Ανάμεσα στα 30 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν: ‘’Φιλοσοφία του Δικαίου’’, ‘’Η Φιλοσοφία της Ιστορίας κατά Δημόκριτον’’, ‘’La Philosophie politique de Platon’’ και ‘’Philosophy of History in Ancient Greece’’.
Το 1990 προτάθηκε από τον Ενιαίο Συνασπισμό (όπου μετείχε και το ΚΚΕ) κατά την τέταρτη και πέμπτη ψηφοφορία για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έλαβε 21 ψήφους κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας στην Βουλή, ερχόμενος πίσω από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή (πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που τελικά εξελέγη) και Ιωάννη Αλευρά (πρόταση του ΠΑΣΟΚ). 
Στο δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του ''Ναι''.
Διέμενε μόνιμα στην Αθήνα.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, στις 13.00 από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Πηγές: el.wikipedia.org και www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο: