3 Φεβρουαρίου 2016

Γιούνκερ: Είπα όχι στο Grexit, λέω όχι και στην έξοδο από τη Σένγκεν

«Αν πάλεψα για να αποφευχθεί ένα Grexit, δεν το έκανα για να επιτραπεί έξοδος της χώρας από τη Σένγκεν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» την Ελλάδα με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, αντίθετα θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο σύστημα Σένγκεν. Σημείωσε μάλιστα ότι «ξεχνάμε πολύ γρήγορα τις πολυάριθμες πράξεις αλληλεγγύης ανθρώπων προς τους πρόσφυγες καθώς και τις ζωές που έχει σώσει το ελληνικό Λιμενικό». 

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι πιέσεις και απειλές προς την Αθήνα, με αφορμή το προσφυγικό, 
αυξάνονται

Υπενθυμιζεται ότι μόλις την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σκιαγράφησε τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας ώστε να αποφύγει την έξοδό της από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των αφίξεων, τη χρήση των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ – παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. – κίνηση που θα παγίδευε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος. Σήμερα δε δημοσιεύματα* κάνουν λόγο για σχέδιο πλήρους αποκοπής της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό κορμό με την οχύρωση των συνόρων -μετά την ΠΓΔΜ- και της Βουλγαρίας, ώστε να αποκλειστεί κάθε διέξοδος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από τη Ελλάδα προς την Ευρώπη. 

Η δοκιμασμένη συνταγή του καρότου και του μαστιγίου λοιπόν...







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου