10 Μαρτίου 2016

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του «Είμαστε όλοι πρόσφυγες» στο Down Town

Εννέα διάσημοι Έλληνες ποζάρουν φορώντας σωσίβια στο εβδομαδίαιο περιοδικό Down Town ως πρόσφυγες, δηλώνουν «είμαστε όλοι πρόσφυγες» και προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.
Πρόκειτα για τους: Σία Κοσιώνη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Βαγγέλης Γερμανός, Νίκος Μουτσινάς, Κρατερός Κατσούλης, Κατερίνα Καραβάτου, Τάνια Τσανακλίδου, Δήμητρης Αλεξάνδρου και Ιβάν Σβιτάιλο.
Κάποιες δηλώσεις των "πρωταγωνιστών" και κάποια ενδεικτικά tweets στη συνέχεια:

Δηλώσεις των "πρωταγωνιστών", από το protothema.gr:

Σία Κοσιώνη: «O Θεός έριξε μία ζαριά κι έτυχε και εγώ να γεννηθώ στην Ελλάδα το 1980. Θα μπορούσα να είχα γεννηθεί στη Συρία, να με λέγανε Αΐσα, να είχα δύο μικρά παιδιά και σήμερα να ήμουν και εγώ ένας αριθμός στα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων στην Ειδομένη. Θα μπορούσα πάλι να είχα γεννηθεί εδώ, στη χώρα μας, το 1935, όπως δεκάδες συγγενείς μου που μπροστά στη φτώχεια και τους πολέμους μάζεψαν το βιος τους και σκορπίστηκαν στην Αμερική και την Αυστραλία. 'Ασε που δεν ξέρω καν πώς μπορεί να τα φέρει η ζωή αύριο, σε πέντε ή δέκα χρόνια, σε μία Ελλάδα που συνεχώς σχοινοβατεί, αλλά και σε μία Ευρώπη που φλερτάρει ξανά με το σκοτάδι, το οποίο την κατέστρεψε δύο φορές στη σύγχρονη Ιστορία. Στηρίζω την καμπάνια Είμαι Κι Εγώ Πρόσφυγας, γιατί θα μπορούσα να είμαι κι εγώ πρόσφυγας, σήμερα ή άλλοτε. Κι απλώς έτυχε να μην είμαι!».

Τάνια Τσανακλίδου: «...Τη δεκαετία του '50 επιζήσαμε επειδή οι γονείς μας μετανάστευσαν. Τα αδέρφια μου μετανάστευσαν και αυτά. Και αν στην Ελλάδα επικρατήσει ο ρατσισμός, με βλέπω να μεταναστεύω και εγώ...»

Βαγγέλης Γερμανός: «Ελάχιστη φαντασία χρειάζεται για να μπούμε στην θέση των συνανθρώπων μας που θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο! Από την άλλη μεριά, επειδή αργά ή γρήγορα κάθε πράγμα μετατρέπεται στο αντίθετο του, είναι βέβαιο ότι κι εμείς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι γονείς, οι παππούδες μας, το ίδιο κάνει, βρισκόμασταν ή θα βρεθούμε στη θέση τους... Η προσφυγιά χτυπάει την πόρτα μας. Τι θα κάνουμε; Θα χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο; Τα πνιγμένα προσφυγόπουλα είναι δικά σου και δικά μας». 

Ιβάν Σβιτάιλο: «...Η ανθρωπότητα βιώνει μία βαριά κρίση συνείδησης και αυτογνωσίας. Ο άνθρωπος έχει χάσει την ταυτότητά του, τον προσανατολισμό του».

Νίκος Μουτσινάς: «...Η αλήθεια είναι μία…Όταν ένας συνάνθρωπος μας βρίσκεται σε ανάγκη οφείλουμε να τον βοηθήσουμε!»

Κατερίνα Παπουτσάκη: «Ενώνω την φωνή μου με την φωνή απελπισίας εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών για αλληλεγγύη, για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι καταστροφικές πολιτικές
».

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Ένας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει όλο τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου». 

Οι αντιδράσεις:

Από την άλλη το όλο θέμα προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις στον ανώνυμο κυρίως κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων επικεντρώνεται στη φωτογραφία του εξωφύλλου του περιοδικού Down Town. Κάποια ενδεικτικά tweets στη συνέχεια από το twitter.com:

Ουγκάρ ‏@ougardaboubou
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του "είμαστε όλοι πρόσφυγες" #downtown

Miltos‏@miltostr
Το πιο αστείο στο #downtown είναι ότι "πέρασαν δύο μέρες στην Ειδομένη". Αλλά δε βρήκαν δυνατότερη εικόνα από το εμετικό αυτό φωτομοντάζ...

Δε Στρέηντζερ ‏@The_Stranger_gr
Υπάρχει μια παρεξήγηση εδώ. Όχι, δεν είστε όλοι πρόσφυγες. Το ότι πηγαίνετε από κανάλι σε κανάλι δε σας καθιστά πρόσφυγες, #downtown.

Το Κονσερβοκούτι ‏@VMourtz
- Μπαμπά τι είναι εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου; 
-Το εξώφυλλο του #downtown παιδί μου. 

sfyrodrepano ‏@sfyrodrepano 
Πώς να σιχαθεί κάποιος την αλληλεγγύη σε λίγες κινήσεις. Εξώφυλλο του #downtown, συγκίνηση ΜΜΕ και επωνύμων. Α και κυβερνητικές παραινέσεις.

Εddie ‏@N0nServ1am
Το εξώφυλλο του #downtown με δυο λέξεις: Εκπορνευση της αλληλεγγυης.

FirFirikos ‏@FirFirikos1
Κάναμε την προσφυγιά ΠΡΟΪΟΝ. Πρόσφυγες στο #downtown, πρόσφυγες στη #eurovisiongr. Σεβασμός αξίζει μόνο στους σιωπηλούςεθελοντές που βοηθάνε.

Alexandros Morellas ‏@A_Morellas
Ατυχής έμπνευση,που γνωρίζοντας το περιοδικό, μπορώ να εικάσω και από ποιον προήλθε. Αναλγησία καμουφλαρισμένη με ευαισθησία. #downtown

P.aggelos ‏@aggelosPetr
Στο επόμενο #downtown αποκλειστική συνέντευξη της Σ.Κοσιωνη για το προσφυγικό με τίτλο " ο πρόσφυγας φοράει Prada "

Dr. Bourdas ‏@_bourdas
ο κόσμος καίγεται και το #downtown φωτογραφίζεται.

P.S ‏@bou_zervos
Ντυνομαστε ολοι προσφυγες. Αποκριες ειναι βρε αδελφε!#downtown

Πορνόγερος™ ‏@spyros1000
Και επειδη ειμαστε επαγγελματιες ανθρωπιστες, ας βγαλουμε και κανα ευρωπουλο απ αυτη την ιστορια.. #downtown

Kona ‏@__kona__
Στο επόμενο #Downtown τα 10 πιο Hot Hot Spots της χώρας.

Σπηλιος ‏@gspilios26
Πιο down δεν παει, πάτο πιασατε #downtown






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Αποκριες ειναι ντύθηκαν λοιπον και αυτοί πρόσφυγες! που είναι το παράξενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάνια Τσανακλίδου,στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Ντρέπομαι που υπάρχω σε αυτό το εμετικό εξώφυλλο κι ας μην φωτογραφήθηκα. Βλακεία μου και λάθος», έτσι έγραψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή