15 Απριλίου 2016

Τραπεζική έκρηξη στο Χρηματιστήριο στις 15.4.2016

'Ανοδο 4,86%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δυο μηνών, εμφάνισε σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των τραπεζών σε ρόλο πρωταγωνιστή μετά και τα «δώρα» Ντράγκι. Ράλι 19% για τον δείκτη των τραπεζών. Εσπευσμένο κλείσιμο short θέσεων. 

Ειδικότερα, σημαντική «χείρα βοηθείας» προς τις ελληνικές τράπεζες συνιστά η χθεσινή, μάλλον μη αναμενόμενη, απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά τίτλων (ομολόγων) του EFSF που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των υψηλών εγγυήσεων που διαθέτουν οι τίτλοι του EFSF καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). «Έως και 50% του υπολειπόμενου ποσού μπορεί να αποκτηθεί, καθώς αυτό είναι το όριο για τίτλους που έχουν εκδοθεί από επιλέξιμους διεθνής οργανισμούς» διευκρίνισε, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ οδηγεί σε πρόσθετη ρευστότητα (εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1 δισ ευρώ) και σημαντικά λογιστικά κέρδη στις εγχώριες τράπεζες, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώθηκε άμεσα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, με τον κλαδικό δείκτη των τράπεζών να καταγράφει άνοδο 18,92%. Εξάλλου το σύνολο των ενεργών χαρτοφυλακίων εκτίμησε ότι η απόφαση Draghi, ήταν καθαρά "Τραπεζική υπόθεση". Αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (+18,92%), Eurobank (+18,67%), Εθνική (+18,83%) και Πειραιώς (+27,07%), απέσπασαν το 68,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Οι τραπεζικοί τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ενώ η μετοχή της Alpha Bank δοκίμασε και τιμές οριακά υψηλότερες από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ).

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι Viohalco (+7,97%), ΔΕΗ (+5,71%), Ελλάκτωρ (+5,61%), Μυτιληναίος (+5,57%), ΟΠΑΠ (+3,6%) και ΟΤΕ (+3,29%).

Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναρριχήθηκε στα 91 εκατ. από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Να επισημανθεί 
επίσης ότι η κίνηση της ΕΚΤ έφερε δεύτερες σκέψεις σε όσους διατηρούσαν "απαισιόδοξες" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, αρκετοί από τους οποίους προχώρησαν σε "short covering" ή σε εσπευσμένο κλείσιμο "short" θέσεων.

Πηγή: Με στοιχεία από www.euro2day.gr και www.naftemporiki.gr

Σχετική ανάρτηση:
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει τίτλους του EFSF από τις ελληνικές τράπεζες






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου