6 Απριλίου 2016

Αντιδράσεις για τις διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της ΕΣΗΕΑ για προσωρινή διαγραφή μελών της, για τη στάση που τήρησαν πριν από την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου.

Ειδικότερα, το Π.Σ. της ΕΣΗΕΑ επέβαλε:
  • ποινή διαγραφής από την Ένωση 18 μηνών στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Σκάι Σταμάτη Μαλέλη,
  • ποινή διαγραφής από την Ένωση ενός έτους στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε (Σκάι),
  • ποινή διαγραφής από την Ένωση έξι μηνών στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής «Σκάι στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Στους Όλγα Τρέμη (MEGA), Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή (MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης» από τον «αέρα» της εκπομπής του «Πρώτη Γραμμή».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Κυρ. Μητσοτάκης: «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», συμπλήρωσε, σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ πρωτοφανής. Δίωξη Δημοσιογράφων για την ελεύθερη έκφραση Γνώμης μόνον σε Ολοκληρωτικά Καθεστώτα. Εμφανώς υπόδειξη Σύριζα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ευ. Βενιζέλος: «Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας».

Δημοκρατική Αριστερά: 
«Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Το Ποτάμι: «Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ είναι πρωτοφανής. Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.  «Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις 'αντιφρονούντων'» προσθέτει. 

Πηγή: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου