5 Απριλίου 2016

Με φόντο τα Panama Papers οι Ισλανδοί εναντίον του πρωθυπουργού τους

Η αντιπολίτευση στην Ισλανδία υπέβαλε πρόταση μομφής, ενώ έξω από το Κοινοβούλιο είχε συγκεντρωθεί πλήθος που ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον. Αν και ο ίδιος αποκλείει την αποχώρηση, η πίεση εναντίον του με φόντο τα Panama Papers είναι ασφυκτική. «Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ» είπε ο Ισλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, ενώ στο Κοινοβούλιο γινόταν η συζήτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης, η πλατεία μπροστά από το κτίριο είχε γεμίσει με διαδηλωτές και πλακάτ που θύμιζαν τις κινητοποιήσεις στο βαθύτερο σημείο της κρίσης του 2008. Οι διοργανωτές μιλούν για 10.000 άτομα. 


Η υπόθεση με την offshore Wintris που είχε ιδρύσει η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε γίνει γωνστή στην Ισλανδία τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως η συμπερίληψή της στα Panama Papers έδωσε νέα «ώθηση» στις πιέσεις εναντίον του.

Η αντιπολίτευση επικρίνει τον Γκουνλάουγκσον ότι είχε αποκρύψει τις σχέσεις του με την εξωχώρια εταιρεία. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εταιρείας Wintris. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του.

Ο Γκουνλάουγκσον επανέλαβε πως ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν πληρώσει «κάθε φόρο» που τους αναλογεί και υποστηρίζει πως η συμμετοχή του ίδιου στην Wintris δεν είχε γίνει έδαφος σύγκρουσης συμφερόντων στο έργο της διακυβέρνησης.

Στην παρούσα φάση ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πρωθυπουργό είναι η στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, περίπου 24.000 άνθρωποι -σε μια χώρα 320.000 κατοίκων- είχαν υπογράψει μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Πηγή: Τα στοιχεία από το www.tovima.gr

Σχετική ανάρτηση:
Διεθνής συναγερμός λόγω «Panama Papers»






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, το απόγευμα της Τρίτης, στον απόηχο της διαρροής των «Εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον να κάνει δεκτό το αίτημά του για διάλυση της Βουλής και πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, αφού η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή