2 Απριλίου 2016

Wikileaks: Αποκαλυπτική συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου για αξιολόγηση και χρέος

Μια αποκαλυπτική συνομιλία για το πώς αντιμετωπίζει το ΔΝΤ τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και με τους Ευρωπαίους για την τρέχουσα αξιολόγηση φέρνει στο φως ο ιστότοπος WikiLeaks.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν και η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, στις 19 Μαρτίου (μια ημέρα πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα) συζητούσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν στις 4 Απριλίου, ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ότι η Γερμανία θα χρειαστεί να αποφασίσει αν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή όχι, ότι θα πρέπει παρασκηνιακά να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το χρέος, ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του για λήψη μέτρων και ότι υπάρχει σχέδιο για διπλό δημοσιονομικό στόχο, ώστε να ικανοποιούνται όλοι. Γενικότερα, από τις συνομιλίες αναδεικνύεται ο τακτικισμός που υπάρχει πίσω από διάφορες απαιτήσεις του Ταμείου.

Ενας τακτικισμός, ο οποίος φέρνει τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να θεωρούν πολύ πιθανό ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν και τα οποία κατέχει η ΕΚΤ, χωρίς να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, με αποτέλεσμα να είναι και πάλι προ των πυλών το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Οι διάλογοι

Αναλυτικά, η συνομιλία των δύο (συμμετείχε και η Ιβα Πέτροβα) ξεκινά με τον κ. Τόμσεν να ζητά από την κα Βελκουλέσκου να μη συμφωνήσει να επιστρέψουν στις 4 Απριλίου στην Ελλάδα και τη δεύτερη να επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή. Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τόμσεν δεν επιθυμούσε την επιστροφή της αποστολής είναι ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει πώς να προχωρήσουμε», όπως τονίζει. Μάλιστα, και η κα Πέτροβα παρεμβαίνει και λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφή. Η κα Βελκουλέσκου αναφέρει ότι οι υπόλοιπες πλευρές της διαπραγμάτευσης θέλουν να ολοκληρώσουν την αποστολή στις 8 Απριλίου ή στις 12-13 του μηνός και υπενθυμίζουν στον κ. Τόμσεν ότι στις 6-7 Απριλίου θέλουν να συγκληθεί το Washington Group για το χρέος, ώστε να προετοιμαστεί η συζήτηση που θα γίνει στις 15-16 Απριλίου στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η συζήτηση στη συνέχεια περνά στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος με την κα Βελκουλέσκου να αναφέρει ότι ο ελληνικός Τύπος κατηγορεί το ΔΝΤ για το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και να επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% το 2018, στο 1,5%. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα δεχθούν μείωση των στόχων του προγράμματος και η κα Βελκουλέσκου ρωτά αν θα μπορούσε να γίνει αυτό που πρότεινε ο κ. Τόμσεν και να υπάρξουν δύο προγράμματα με δύο στόχους, για να απαντήσει ο τελευταίος ότι «ναι, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο δικός μας στόχος μετρά για την εκταμίευση, αλλά τελικά δεν θα το κάνουν». Η κα Βελκουλέσκου επιμένει και διερωτάται αν θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι το μεσοπρόθεσμο στόχο της Κομισιόν για το πρόγραμμα και τους στόχους του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος. Ο κ. Τόμσεν επιμένει ότι είναι σημαντικό να πειστούν όλοι ότι οι στόχοι του ΔΝΤ (που είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι από όλων των άλλων) αποτελούν το νέο βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας και να υπάρχει ένα παράθυρο για υπεραπόδοση των μεγεθών. Πάντως και οι δύο συμφωνούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα του δεχθούν και θα προχωρήσουν στην εκταμίευση κάποιας δόσης.

Αναφέρονται δε και στην χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, και εκεί o κ. Τόμσεν αποκαλύπτει τη στρατηγική του ΔΝΤ. Όπως επισημαίνει, όσες τηλεδιασκέψεις κι αν γίνουν για την Ελλάδα, ο ίδιος θα πει στο Eurogroup ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ και πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μειώσουν τον στόχο στο 1,5% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη δεν θα το δεχθεί και θεωρεί βέβαιο το ότι θα ζητήσει περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα. Η κα Βελκουλέσκου εκφράζει τις αμφιβολίες για το αν θα γίνει κάτι τέτοιο και ο κ. Τόμσεν της απαντά ότι είναι ξεκάθαρο πως θα διατηρήσουν την υφιστάμενη κατάσταση και θα στείλουν πίσω στην Αθήνα την αποστολή. Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν δίνει και τη συνέχεια του διαλόγου που θα συμβεί, αναφέροντας ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει πως δεν θεωρεί πιθανή την λήψη νέων μέτρων και ότι θα πρέπει να αλλάξουν τον στόχο στο 1,5%, αλλά προσθέτει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Ευρωζώνη θα πιέσει για περισσότερα μέτρα, αντί για αλλαγή στόχου. Πάντως, ξεκαθαρίζει: «δεν πρόκειται να δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται». Η κ Βελκουλέσκου απαντά ότι είναι κατανοητό και ότι έχει ενημερώσει τις υπόλοιπες πλευρές για την συμφωνία με τους Ευρωπαίους, ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, την φορολογία εισοδήματος, το ΦΠΑ και την μισθολογική δαπάνη. Μάλιστα, κατηγορεί τους Ευρωπαίος ότι υποχωρούν από αυτή τη συμφωνία.

Στο σημείο αυτό, εμφανίζονται και τα εφιαλτικά σενάρια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο. Ο κ. Τόμσεν υπενθυμίζει στην κα Βελκουλέσκου ότι την τελευταία φορά που όλοι συμφώνησαν σε κάτι ήταν όταν πραγματικά η χώρα κινδύνευε να χρεοκοπήσει. Στην παρούσα φάση ο κ. Τόμσεν εκτιμά ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί τον Ιούλιο (λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ), ενώ αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει καμία συζήτηση τον Ιούνιο, λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Εναλλακτικό αυτού του σεναρίου είναι να οδηγήσει η προσφυγική κρίση σε γρηγορότερες αποφάσεις, με τον ίδιο να απορεί πως δεν έχει ήδη γίνει αυτό. Σε αυτό το σενάριο, ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι οι Γερμανοί θα εγείρουν θέμα διακυβέρνησης και το ΔΝΤ εκείνη τη στιγμή θα πει: «Κοίτα, εσύ κα Μέρκελ αντιμετωπίζεις ένα ερώτημα: Θα πρέπει να σκεφτεί τι έχει μεγαλύτερο κόστος. Να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ, με την γερμανική Βουλή να είναι εντάξει με το ότι το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα ή να προχωρήσεις στην ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα για να παραμείνουμε στο πρόγραμμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Βελκουλέσκου παρατηρεί σε αυτό το σημείο ότι για το καλό των Ελλήνων και όλων των άλλων αυτό θα πρέπει να συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα και εκφράζει την ελπίδα ότι στα μέσα Απριλίου θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Τόμσεν και η κα Βελκουλέσκου συμφωνούν ότι θα χρειαστεί κάποια αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους, αλλά εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup προσπαθεί να μην υπάρξει αυτή η αφορμή, αλλά να ξεκινήσει τη συζήτηση με το πραγματικό ερώτημα να είναι στο τέλος το αν θα συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μέτρα και για το χρέος μπορεί να συνεχιστεί για πάντα μέχρι να συμβεί κάτι, μέχρι να έρθει η αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες (της Ευρωζώνης) αποφασίσουν ότι πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να πίεζε για ένα συμβιβασμό. Σωστά; Θα συνεχίζεται για πάντα», λέει ο κ. Τόμσεν, για να συμφωνήσει η κα Βελκουλέσκου ότι θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον Ιούλιο η κατάσταση.

Στο σημείο αυτό, οι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία που θα υιοθετεί τις θέσεις του Ταμείου, με την κα Βελκουλέσκου να δείχνει, κατά κάποιον τρόπο, έκπληκτη για το γεγονός ότι ήδη η Αθήνα έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. «Κάτι κάνουν, αλλά είναι πολύ λίγο», αναφέρει.

Πάντως, ο κ. Τόμσεν αναφέρει το ότι αν καταφέρει η κυβέρνηση να φέρει 2,5% του ΑΕΠ μέτρα και δεν μας κοροϊδέψει, θα πρέπει να τους υποστηρίξουμε πλήρως. Και η κα Βελκουλέσκου απαντά ότι συμφωνεί και ότι υπάρχει ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, η Αθήνα θα δεχθεί αρκετή πίεση, με τον ίδιο να εκτιμά ότι πολιτικά είναι πιθανό να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα δύο προαναφερθέντα ζητήματα. «Αλλα δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο και ξέρει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί. Οπότε αυτό είναι το πρόβλημα», τονίζει η κα Βελκουλέσκου, η οποία υποστηρίζει ότι ήταν λάθος η διαπραγματευτική στρατηγική του Ταμείου, γιατί, όπως επισημαίνει, διαπραγματεύτηκε με τον Κομισιόν την θέση τους και δεν μπορούν τώρα να ξεφύγουν από αυτή. Και ταυτόχρονα είπαν στους Ελληνες ποιο είναι το ελάχιστον το οποίο δέχεται το ΔΝΤ να συζητήσει και τώρα η Αθήνα λέει «δεν διαπραγματευόμαστε». Καταλήγει δε να υιοθέτει τις ανησυχίες του κ. Τόμσεν ότι η ημερομηνία επιστροφής δεν είναι καλή για το Ταμείο γιατί «θα κολλήσουν εδώ» και να του επισημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτούν το πότε θα επιστρέψουν.

Ο κ. Τόμσεν απαντά ότι το μόνο που τον καθησυχάζει είναι ότι θα πρέπει να φύγουν από την Αθήνα πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και η συνομιλία καταλήγει με την κα Βελκουλέσκου να τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το πότε θα ολοκληρωθεί η αποστολή που ξεκινά τη Δευτέρα. 

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, μετά τις αποκαλύψεις, ενώ έκτακτη σύσκεψη έχει συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με υπουργούς και συνεργάτες του.

Διαβάστε εδώ όλους τους διαλόγους, όπως δημοσιεύτηκαν από το WikiLeaks.

Πηγή: www.kathimerini.gr 02.04.2016






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη στο twitter
    Yanis Varoufakis ‏@yanisvaroufakis
    Για όποιον αμφέβαλε ότι Τρόικα = παρακρατικό τάγμα αναποτελεσματικών ψευτοτεχνοκρατών που υπονομεύουν την Ευρώπη https://wikileaks.org/

    ΑπάντησηΔιαγραφή