5 Απριλίου 2016

Είναι ο επικεφαλής της ΕΥΠ η πηγή διαρροής προς την wikileaks;

Τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Γιάννη Ρουμπάτη, «βλέπει» η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ως τον ιθύνοντα νου της υποκλοπής της συνομιλίας μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου. Αινιγματική η απάντηση του Γ. Ρουμπάτη προς τη γερμανική εφημερίδα. Συγκεκριμένα:

Με αφορμή τις διαρροές στην WikiLeaks της συνομιλίας εκπροσώπων του ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί ότι «ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ΕΥΠ, άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να είναι, ενδεχομένως, η πηγή της "διαρροής", η οποία πλήττει το ούτως ή άλλως κλίμα ισχνής εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης. Μια τηλεφωνική επικοινωνία από δωμάτιο του Hilton στην Αθήνα με την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον υποκλάπηκε και δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα WikiLeaks», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου παραθέτοντας τα σημαντικότερα σημεία της συνομιλίας Τόμσεν, Βελκουλέσκου. 
Πηγή: http://dw.com/p/1IOyv (Deutsche Welle)

Εν τω μεταξύ, σε μία αινιγματική δήλωση, η οποία αποτελεί και έμμεση απάντηση προς τη γερμανική εφημερίδα Taggespiegel, προχώρησε ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης. 
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Ρουμπάτης αναφέρει ότι «Αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας». Προσθέτει μάλιστα ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών». 
«Από την (ελληνική) απόδοση (του επωνύμου) "Velculescu" σε "Velkouleskou" είναι ενδεικτική η "παρεμβολή ελληνικού δάκτυλου"» επιμένει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι WikiLeaks ανέλαβε την ευθύνη για το επίμαχο ορθογραφικό λάθος.
Σημειώνεται ότι στη διαρροή του WikiLeaks, o κ. Τόμσεν υπενθυμίζει στην κ. Βελκουλέσκου ότι «την τελευταία φορά που όλοι συμφώνησαν σε κάτι ήταν όταν η Ελλάδα κινδύνευε να χρεοκοπήσει». Ο δανός εκτιμά ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί τον Ιούλιο (οπότε λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ), ενώ αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει καμία συζήτηση τον Ιούνιο, λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit. «Η Αθήνα είναι να δύσκολο να καταπιεί τα σχόλια του Τόμσεν» σχολιάζει η Tagesspiegel.
Πηγή: www.skai.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Επίσημη διαβεβαίωση της κυβέρνησης περί μη εμπλοκής της ΕΥΠ στις διαρροές προς την WikiLeaks ακόμη δεν υπάρχει, παρότι το ερώτημα το θέτει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σημειώνει: «Γιατί τρεις ημέρες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, δεν βεβαιώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υποκλοπή, ώστε να μη διασύρεται διεθνώς και να μη στοχοποιείται η χώρα;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή