4 Ιουνίου 2016

Πάνω από 45 εκατομμύρια οι σύγχρονοι σκλάβοι

Φωτογραφία: Γυναίκες και παιδιά συλλέγουν αλάτι στη Μαυριτανία σε περιοχή αρχαίας αποξηραμένης πια λίμνης. Στην αφρικανική αυτή χώρα τουλάχιστον 43.000 άνθρωποι είναι σκλάβοι, πολλοί «εργαζόμενοι» υποχρεωτικά σε ορυχεία μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας στη Δύση.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Βήμα, η Μαυριτανία δεν κρατά πλέον τα θλιβερά πρωτεία ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που ζουν παγιδευμένοι σε καθεστώς σκλαβιάς, σύμφωνα με την έκθεση της μη κερδοσκοπικής αυστραλιανής οργάνωσης Walk Free - από 4% επί του συνολικού πληθυσμού που ήταν το 2014, σήμερα είναι «μόλις» 1%. 

Τη θέση της βορειοαφρικανικής χώρας κατέλαβε η Βόρεια Κορέα, όπου ένας στους πέντε κατοίκους πιστεύεται ότι είναι υπόδουλος. «Παρότι είναι δύσκολο να συλλεχθούν πληροφορίες για τη Βόρεια Κορέα, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες της υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας, ως πολιτικοί κρατούμενοι και εργάτες σε συμβόλαια στο εξωτερικό» αναφέρει η έκθεση της Walk Free.

Οπως διαπιστώνει η έκθεση της Walk Free, 45,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναγκάζονται να υποστούν κάποια μορφή σύγχρονης δουλείας. Στο φαινόμενο παρατηρήθηκε αύξηση 28% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της οργάνωσης το 2014. 

Πώς ορίζεται όμως η σύγχρονη δουλεία; Σύμφωνα με τη Walk Free είναι «καταστάσεις εκμετάλλευσης που ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί και από τις οποίες δεν μπορεί να φύγει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, κατάχρησης εξουσίας ή εξαπάτησης».

«Η σύγχρονη δουλεία δεν είναι μόνο εκτενές φαινόμενο αλλά και περίπλοκο. Τα θύματά της περιλαμβάνουν γυναίκες και κορίτσια φυλακισμένα σε οίκους ανοχής στην Ταϊλάνδη. Παιδιά που αναγκάζονται να γίνουν υπηρέτες σε σπίτια στην Αϊτή. Κονγκολέζους άνδρες και αγόρια που αναγκάζονται να δουλέψουν σε ορυχεία για εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στη Δύση. Νεαρά κορίτσια στην Αφρική που πωλούνται σε ηλικιωμένους άνδρες προκειμένου να διευθετηθούν προσωπικές διαφορές» έγραψε ο Νικ Γκρόνο, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Freedom Fund και πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Walk Free, στο περιοδικό του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, «Social Innovation Review».

«Η δουλεία δεν είναι υπόθεση του παρελθόντος και πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε κάτι τέτοιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN η οργάνωση Walk Free. «Η ίδια η φύση της σύγχρονης δουλείας σημαίνει ότι είναι μυστική και αθέατη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκεται παντού. Αφορά όλες τις χώρες του κόσμου». 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) αναφέρει ότι παγκοσμίως περίπου 5,5 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς ή υφίστανται πρακτικές που προσομοιάζουν σε αυτή. Μεταξύ αυτών είναι: παιδιά που τα εκμεταλλεύονται οικονομικά άλλοι, μέσω της πορνείας, της καταναγκαστικής επαιτείας ή των κλοπών, παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν σε χωράφια, εργοστάσια και αλλού, παιδιά που αναγκάζονται να συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις και παιδιά που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί.

Δεύτερο στη λίστα των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό σκλάβων της Walk Free ήρθε το Ουζμπεκιστάν. Ενώ έχουν ληφθεί κάποια μέτρα για να περιοριστεί το φαινόμενο στη βιομηχανία βάμβακος, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποχρεώνει τους πολίτες της σε καταναγκαστική εργασία για τη συγκομιδή του βαμβακιού κάθε χρόνο. 

Στην Ινδία ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας πιστεύεται ότι ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια. Παρότι και εκεί η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, ο τομέας των οικιακών υπηρεσιών, της γεωργίας, της αλιείας, της χειρωνακτικής εργασίας, των οικοδομών και της πορνείας παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά καταναγκαστικής εργασίας.

Στη Μαυριτανία, στον Νίγηρα και στο Μάλι είναι πολύ διαδεδομένη η λεγόμενη κληρονομική δουλεία. Ανθρωποι γεννιούνται στην κοινωνική τάξη ή κάστα των δούλων και αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας τους. Αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για τους «αφέντες» τους, οι οποίοι τους θεωρούν ιδιοκτησία τους ήδη από τη στιγμή που θα γεννηθούν. 

Πηγή: Στοιχεία από www.tovima.gr 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου