16 Ιουλίου 2016

Στην Αλεξανδρούπολη οι 8 Τούρκοι πραξικοπηματίες

Αντιμέτωπη με ένα διπλωματικό πρόβλημα υψηλού βαθμού δυσκολίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την προσγείωση τουρκικού αστυνομικού ελικοπτέρου, με επιβάτες οκτώ τούρκους στρατιωτικούς (τρεις λοχαγούς, ισάριθμους συνταγματάρχες και δύο υπαξιωματικούς), στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου επισημαίνει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. 

Η Αθήνα, που ήδη από χθες το βράδυ στέλνει συντονισμένα με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, μηνύματα στήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν διεμήνυσε άμεσα ότι επιθυμεί την επιστροφή του ελικοπτέρου σε τουρκικά χέρια ενώ καλείται να διαχειριστεί το αίτημα ασύλου που υπέβαλλαν οι οκτώ στρατιωτικοί που δεν αποκλείεται, επιστρέφοντας στην Τουρκία, να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον του Ρ. Τ. Ερντογάν, ποινές που όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα περιλαμβάνουν και αυτή του θανάτου, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Σε νεότερη επικοινωνία που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ελληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς, συζήτησαν για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας. 


Επίσης η κυβέρνηση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη τονίζει ότι «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο». Η ίδια βέβαια υπογράμμισε ότι «λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν ότι στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας».

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε οι «οκτώ προδότες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν». 

Το χρόνικό: 

Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί προσγειώθηκαν με αστυνομικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 11:50 του Σαββάτου. Είχε προηγηθεί μια περίπου δεκάλεπτη κατάσταση συναγερμού στην Πολεμική Αεροπορία, δύο F-16 της οποίας σηκώθηκαν στον αέρα προκειμένου να συνοδεύσουν το τουρκικό ελικόπτερο στο Ελληνικό Αεροδρόμιο.

Από τη στιγμή που οι οκτώ πραξικοπηματίες πάτησαν στην Ελλάδα και σχηματίστηκε σε βάρος τους από την ΕΛΑΣ η τυπική δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών, και το ΓΕΕΘΑ κίνησαν τις διαδικασίες για ταχύτατη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας που δημιουργήθηκε και την οποία σαφέστατα η Ελλάδα δεν επιθυμεί.

Καταρχάς, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, γνωστοποιήθηκε άμεσα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει το νόμιμο κάτοχό του, το αστυνομικό ελικόπτερο με το οποίο οι οκτώ εισήλθαν στη χώρα προφασιζόμενοι μηχανική βλάβη. Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου “may day” και κατέθεσε σχέδιο πτήσης ως “turkish helicopter” μόλις 10 μίλια από τα σύνορα, κάτι που οι χειριστές των τουρκικών ιπτάμενων μέσων... δεν συνηθίζουν. Τελικά προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο του κρατικού αερολιμένα Αλεξανδρούπολης ακολουθώντας τις οδηγίες των Ελεγκτών. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Λυκουρέζος για τους «8» που ζητούν άσυλο: «Επιβάλλεται η τήρηση κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας» 


Την ανάγκη επίδειξης ψυχραιμίας και νηφαλιότητας από την κυβέρνηση κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς διπλωματικού αδιεξόδου, που αφορά το αίτημα ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα και τη διαδικασία έκδοσης τους στην Τουρκία επισημαίνει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Παράλληλα, σύμφωνα με την kathimerini.gr, δηλώνει ότι ενώ θα πρέπει η Ελλάδα να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, δεν θα πρέπει να λησμονήσει τον ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οπως αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή του:

«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.

Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
». 

Πηγή: www.kathimerini.gr







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου