«Κανείς δεν έχει την πρόθεση να χτίσει ένα τείχος», διαβεβαίωνε ο Βάλτερ Ούλμπριχτ, ηγέτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Λίγο αργότερα, την αυγή της 13ης Αυγούστου του 1961 χιλιάδες άνδρες του στρατού και της πολιτοφυλακής του ανατολικογερμανικού καθεστώτος χώρισαν με αγκαθωτά συρματοπλέγματα τους δύο τομείς της πόλης, που μέχρι τότε επικοινωνούσαν ελεύθερα.
Ένας από τους πρώτους πρόσφυγες στη Δ. Γερμανία ήταν ο Ανατολικογερμανός στρατιώτης - συνοριοφύλακας Κόνραντ Σούμαν, που ενώ ήταν σκοπός στην Μπέρνάουερ-Στράσε, υπερπήδησε το συρματόπλεγμα κρατώντας το όπλο του και βρέθηκε στο Δυτικό Βερολίνο (φωτογραφία επάνω αριστερά). Το άλμα του εκείνο προς την ελευθερία, στις 13 Αυγούστου 1961, έμεινε στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου.
Μία εβδομάδα αργότερα τα συρματοπλέγματα άρχισαν να αντικαθίστανται από προκατασκευασμένα τμήματα τσιμεντένιων τοίχων. Έτσι δημιουργήθηκε το γνωστό Τείχος του Βερολίνου, το «τείχος της ντροπής», που για 28 ολόκληρα χρόνια θα ήταν το σύμβολο της αποτυχίας ενός καθεστώτος. Κύριος λόγος της κατασκευής του ήταν η αποτροπή μαζικής φυγής των κατοίκων του.
Τουλάχιστον 86 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο τείχος στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Τις πρώτες θανάσιμες βολές δέχτηκε στις 24 Αυγούστου 1961, έντεκα μέρες μετά το κλείσιμο των συνόρων, ο εικοσιτετράχρονος Γκύντερ Λίτφιν (Günter Litfin), που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Φρίντριχστράσε κατά την απόπειρά του να διαφύγει. Στις 17 Αυγούστου του 1962, ένα 18χρονο αγόρι, ο Πέτερ Φέχτερ γαζώθηκε από τα αυτόματα των Ανατολικογερμανών μεθοριακών φρουρών, καθώς προσπαθούσε να πηδήσει πάνω από το Τείχος, μαζί με ένα φίλο του.
Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989, μετά από 28 χρόνια.
Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org και Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου