27 Σεπτεμβρίου 2016

Καταψηφίζουν τη μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην ΕΔΗΣ οι Οικολόγοι

(upd) Προς αναδίπλωση οι Οικολόγοι για το νομοσχέδιο! Αποφεύχθηκε η μίνι κυβερνητική κρίση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καθώς, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στον τύπο (efsyn.gr κλπ), οι Οικολόγοι Πράσινοι, έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, αλλά και τους Ε. Τσακαλώτο και Α. Φλαμπουράρη, πήραν τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις και αναμένεται να ψηφίσουν το άρθρο για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. 

Ύστερα από αυτά εμείς τι μπορούμε να πούμε για τις "σταθερές" απόψεις τους! 

Πάντως νωρίτερα γράφαμε: 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, το λεγόμενο "Υπερταμείο". 

Ολοκληρώνεται αργά απόψε το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για τα νέα προαπαιτούμενα της μνημονιακής συμφωνίας. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες μια ομάδα δημοσίων επιχειρήσεων (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ) θα μεταβιβαστεί στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

Ενόψει της ψηφοφορίας, η οποία πιθανότατα θα είναι ονομαστική, πρόσθετο ενδιαφέρον αποκτά μια απόφαση των Οικολόγων - Πράσινων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσίοτητα, με την οποία προειδοποιεί για «διαφοροποίηση» των Οικολόγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνη και Γέωργιου Δημαρά. Ακολουθεί η σχετική απόφαση*:

Απόφαση του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων σχετικά με τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Νέο Υπερταμείο
Τρίτη, 27 Σεπ. 2016, 08:38 

Με βάση:

- Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

- Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού

- Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

- Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση -διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

- Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

- Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ' όλη την Ευρώπη υπέγραψαν για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. 

----------------------------- 

Σχετική ανάρτηση:
Μεταβιβάζουν στο υπερταμείο 6 δημόσιες επιχειρήσεις

1 σχόλιο:

  1. Αφού έκαναν την «επανάστασή τους», οι δύο Οικολόγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και κέρδισαν 15 λεπτά δημοσιότητας κλήθηκαν άρον-άρον στο Μέγαρο Μαξίμου για... μασάζ. Και ξέρετε από ποιον μασέρ; Τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος τους τα είπε ένα χεράκι. Ισως να τους έπεισε λέγοντάς τους να ξεχάσουν την ΕΥΔΑΠ και το νερό, αλλά τη... βροχή δεν πρόκειται να την εντάξουν στο Υπερταμείο! Ηταν ένα σχόλιο από το ΒΗΜΑτοδότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή