από το Ελληνογερμανικό Blog
Τα προβλήματα «οξύνθηκαν εν μέρει δραματικά», εξηγεί το ίδρυμα Bertelsmann στην παρουσίαση μιας μελέτης για τις μελλοντικές δυνατότητες των 41 βιομηχανικών κρατών μελών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Στη συνολική βαθμολογία εξακολουθούν να προπορεύονται οι σκανδιναβικές χώρες με πρώτη τη Σουηδία, ακολουθούμενες από την Ελβετία και τη Γερμανία. Όμως ακόμη και οι βοριοευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κινδυνεύουν, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα περιουσιακά στοιχεία κατανέμονται στη Γερμανία όλο και πιο άνισα. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο κοινωνικών υποθέσεων, το 2013 το 10% των νοικοκυριών κατείχε περισσότερο από το 51,9% της καθαρής περιουσίας. Το 1998 αυτό το ποσό ήταν 45,1%.
Ενόψει των εξελίξεων αυτών, η αριστερή παράταξη του κοινοβουλίου απαίτησε την τροποποίηση του φορολογικού συστήματος. "Στη Γερμανία συμβαίνει μια τεράστια αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω, κάτι που δείχνουν ξεκάθαρα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία", είπε η αντιπρόεδρος της αριστεράς Sabine Zimmermann και απαίτησε την εισαγωγή ενός φόρου για εκατομμυριούχους, στην οποία δεν υπάρχει επιβάρυνση για το πρώτο εκατομμύριο, ενώ τα υπόλοιπα επιβαρύνονται με 5%.
Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου
Εντύπωση προκάλεσε πρόσφατα μια έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, σύμφωνα με την οποία οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν τόσα περιουσιακά στοιχεία, όσα και το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ταχύτητα με την οποία μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Η Oxfam θεωρεί ως αιτία για αυτή την εξέλιξη τη χαμηλή φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας και κεφαλαιακών κερδών, καθώς και τη μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.
Οι σκανδιναβοί αποδυναμώνονται.
Η Oxfam θεωρεί ως αιτία για αυτή την εξέλιξη τη χαμηλή φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας και κεφαλαιακών κερδών, καθώς και τη μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.
Οι σκανδιναβοί αποδυναμώνονται.
Η νορβηγική οικονομία υποφέρει από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η εισροή προσφύγων έφερε τη Σουηδία στο όριο των δυνατοτήτων της και η ανεργία των νέων είναι υψηλή. Όπως και στη Δανία, η εισοδηματική ανισότητα έχει σαφώς αυξηθεί. Σημαντικά χειρότερη βλέπουν οι συγγραφείς της μελέτης της Bertelsmann την κατάσταση στις νότιες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι συνέπειες της οικονομικής / χρηματοοικονομικής κρίσης και της επί σειρά ετών πολιτικής λιτότητας είναι «ακόμη τεράστιες». Έτσι βρίσκονται σταθερά σε διψήφιο ποσοστό οι μακροχρόνια άνεργοι και η παιδική φτώχια. Στην Ισπανία η παιδική φτώχια ανέβηκε ακόμη περισσότερο – στο 23%, ενώ και στην Ελλάδα αφορά σε κάθε πέμπτο παιδί. Επίσης, και στις δύο χώρες είναι άνεργοι σχεδόν οι μισοί νέοι.
«Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει».
«Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει».
Ως κρίσιμης σημασίας αξιολογεί η μελέτη την ικανότητα των βιομηχανικών χωρών να λύσουν τα επερχόμενα προβλήματα. Τα μέτωπα στην ΕΕ έχουν σκληρύνει ενόψει του μεγαλύτερου μεταναστευτικού ρεύματος μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο: «Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει».
Σε πολλές χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ κερδίζει έδαφος ο «εθνικιστικός λαϊκισμός». Αυτή η μετακίνηση σημαίνει πως δίνεται «μεγαλύτερη προτεραιότητα στα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα, σε σχέση με τον στόχο της από κοινού λύσης των παγκοσμίων προβλημάτων», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτή η τάση είναι εμφανής ακόμη και εκτός Ευρώπης, εξηγούν, αναφερόμενοι στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Πηγή: ellinogermaniko.com
Πηγή: ellinogermaniko.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου