6 Ιανουαρίου 2017

Η αρχιτεκτονική της πίστης

Χτισμένες σε διαφορετικές εποχές, περιοχές και για διαφορετικά θρησκεύματα, έχουν ξεχωρίσει για την πρωτότυπη αισθητική τους και τις κατασκευαστικές τους λεπτομέρειες. Από την Καθημερινή:

Επάνω αριστερά:
1. HallgrImskirkja, Ισλανδία (Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE):
Βρίσκεται στο κέντρο του Ρέικιαβικ και αποτελεί ένα από τα διασημότερα τουριστικά αξιοθέατά του. Η λουθηρανική εκκλησία Hallgrímskirkja (που άρχισε να χτίζεται το 1945 και ολοκληρώθηκε έπειτα από δεκαετίες) θεωρείται εθνικό μνημείο, ενώ είναι αφιερωμένη στον κληρικό και ποιητή του 17ου αιώνα Hallgrímur Pétursson, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Πέρα από το μνημειώδες εξπρεσιονιστικό κτίσμα του αρχιτέκτονα Guojon Samuelsson (που είναι εμπνευσμένο από τα ηφαίστεια και τους παγετώνες του ισλανδικού τοπίου), εντυπωσιακό είναι και το τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο με τους 5.275 αυλούς, στο εσωτερικό του ναού, όπως και η κολυμπήθρα από κρύσταλλο Βοημίας και βασάλτη (πέτρωμα από λάβα). Στην κορυφή της εκκλησίας, σε ύψος 73 μ., υπάρχει παρατηρητήριο που προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη. 

2. Οχυρωμένη εκκλησία Viscri, Ρουμανία (Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE):
Επτά χωριά της Τρανσυλβανίας που φημίζονται για τις οχυρωμένες εκκλησίες τους έχουν ανακηρυχθεί, στο σύνολό τους, Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ενα από αυτά τα χωριά είναι το Viscri, το οποίο στις μέρες μας κατοικείται κυρίως από Ρομά και έχει ως σήμα κατατεθέν την ομώνυμη οχυρωμένη γοτθική εκκλησία. Το πρώτο κτίσμα της Viscri θεωρείται ότι θεμελιώθηκε γύρω στο 1100 από τον ουγγρικό λαό των Szeklers, προτού εμφανιστούν οι Σάξονες κατακτητές. Η συγκεκριμένη γεωστρατηγική λεπτομέρεια είναι σημαντική και αρχιτεκτονικά, αφού είχε ως αποτέλεσμα η οροφή της εκκλησίας να χτιστεί ίσια και όχι θολωτά. 

3. Βασιλική της Γεννήσεως, Ιερουσαλήμ (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK):
Είναι χτισμένη πάνω στο Grotto, το σημείο που έχει αναγνωριστεί από την παράδοση ως τόπος γέννησης του Ιησού. Εκτός από ιερός τόπος για xριστιανούς και μουσουλμάνους, η Βασιλική της Γεννήσεως –στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης, 10 χλμ. νότια της Ιερουσαλήμ– είναι και ένα από τα Παγκόσμια Μνημεία της UNESCO. Η εκκλησία χρονολογείται τον 6ο αιώνα μ.Χ., θεμελιώθηκε πάνω στην αυθεντική βασιλική του 339 (την ανέγερση της οποίας ξεκίνησε η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου) και είναι ο αρχαιότερος χριστιανικός ναός που λειτουργεί έως τις μέρες μας. Το σημερινό σύμπλεγμα περιλαμβάνει, επίσης, τον ναό της Αγίας Αικατερίνης, μαζί με μοναστήρια και ξωκλήσια.

4. Εκκλησία Borgund Stave, Νορβηγία (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK):
Χτίστηκε μεταξύ 1180 και 1250 και θεωρείται η πιο καλοδιατηρημένη από τις 28 εκκλησίες του είδους που έχουν απομείνει στη Νορβηγία, από τις χιλιάδες που υπήρχαν κάποτε. Πρόκειται για ξύλινες μεσαιωνικές εκκλησίες, γνωστές και ως stave churches, από τη νορβηγική λέξη «stav», που σημαίνει «ξύλινο υποστύλωμα». Η Eκκλησία Borgund Stave, που έχει σχεδιαστεί σε ρυθμό βασιλικής, δημιουργήθηκε από έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι επεξεργάστηκαν με επιδεξιότητα περί τα 2.000 κομμάτια ξύλου για να τη φτιάξουν, ενώ για την κατασκευή της δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα καρφί. Η εκκλησία έχει άλλη μία αρχιτεκτονική καινοτομία, καθώς μέχρι τότε τα υλικά κατασκευής ακουμπούσαν απευθείας στο έδαφος, ενώ στην Borgund φτιάχτηκε για πρώτη φορά μια πέτρινη βάση. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί κατά κύριο λόγο ως μουσείο.

5. Notre Dame du Haut, Γαλλία (Φωτογραφία: AFP/SEBASTIEN BOZON):
Στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, 40 οικογένειες ντόπιων είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν το παρεκκλήσι Notre Dame du Haut της κοινότητας Ronchamp, στην ανατολική Γαλλία, διότι δεν ήθελαν το θρησκευτικό σημείο αναφοράς της περιοχής τους να περάσει σε άλλα χέρια. Επειτα από σοβαρά πλήγματα, που σχεδόν το διέλυσαν (όπως η φωτιά του 1913 και οι βομβαρδισμοί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Le Corbusier. Ο πρωτοπόρος Γαλλοελβετός, με κύριο υλικό του το σκυρόδεμα, δημιούργησε έναν μοναδικό ναό, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής όπως την ήξερε ο κόσμος. Το κτίσμα μοιάζει να ρέει συνδυάζοντας καμπύλες και ευθείες επιφάνειες, οι οποίες ορίζουν τον άξονα Ανατολής-Δύσης και εξασφαλίζουν –βασικό για τον Le Corbusier– φυσικό φωτισμό πολλές ώρες την ημέρα.

6. Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, Iερουσαλήμ (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR):
Χτίστηκε το 1888 από τον τσάρο Αλέξανδρο Γ΄ της Ρωσίας, στη μνήμη της μητέρας του, αυτοκράτειρας Μαρίας Αλεξάντροβνα. Βρίσκεται στο Ορος των Ελαιών, πάνω από τον Κήπο της Γεθσημανής, και είναι αφιερωμένη στη Μαρία Μαγδαληνή, μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φιγούρες του χριστιανισμού, που λατρεύεται ως αγία από ορθόδοξους, καθολικούς, διαμαρτυρομένους αλλά και λουθηρανούς. Ο ναός ξεχωρίζει για τους απαράμιλλης ομορφιάς τρούλους του, ενώ τo στυλ του καταδεικνύει τις τάσεις που επικρατούσαν στη μοσχοβίτικη αρχιτεκτονική κατά τον 16ο και 17ο αιώνα. Οσο για την πρόσοψή του, παρότι μοιάζει μαρμάρινη, στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένη από ψαμμίτη.

7. Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Αιθιοπία (Φωτογραφία: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE):
Ανήκει στο θρησκευτικό σύμπλεγμα της Λαλιμπέλα στη βόρεια Αιθιοπία, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «όγδοο θαύμα του κόσμου», είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και περιλαμβάνει έντεκα μονολιθικές μεσαιωνικές εκκλησίες. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Biete Ghiorgis), μία από τις πλέον διάσημες, είναι απομονωμένη και συνδέεται με τους υπόλοιπους ναούς με ένα σύστημα από τάφρους. Το υποβλητικό θρησκευτικό μνημείο χρονολογείται τον 12ο-13ο αιώνα, έχει σχήμα σταυρού και είναι κατασκευασμένο από τόφφο (ηφαιστειακό πέτρωμα). 

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου