Σε κλιμάκωση των προκλήσεων προχωρά η Άγκυρα. Νέες προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά από τον Τούρκο πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ. "130 κομμάτια βράχων στο Αιγαίο δεν έχουν ταυτότητα, δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν" είπε. "Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν" ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Hurriyet ο Γιλντιρίμ απέστειλε στον κ. Τσίπρα και επιστολή για το ζήτημα αυτό. «Εξέφρασα τις προσδοκίες μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων, μέσω της επανεξέτασης της απόφασης (του Αρείου Πάγου) στα πλαίσια του νόμου. Δεν έλαβα απάντηση» είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, πάνω από τα Ίμια, και αν πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονία και «αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Αμύνης να πηγαίνει εκεί, και να ποζάρει, στις βραχονησίδες». Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο... δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Hurriyet κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο να «συνετιστεί» και να «μαζέψει το μυαλό του».
Αλ. Τσίπρας: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε από τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: Και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Αγκυρα: «Οχι» σε ελληνική άσκηση στην Κω
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αντέδρασε σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης για στρατιωτική άσκηση στην Κω, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το νησί είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεϊν Μουφτούογλου ισχυρίζεται ότι «στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις για στρατιωτική άσκηση αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων. Η Συμφωνία των Παρισίων του 1947, έχει αφήσει την Κω από την Iταλία στην Ελλάδα και απαγορεύει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο τούρκος αξιωματούχος, «καλούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση»...
ΥΠΕΞ: Μαθήματα διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να δίνει ο κατ' εξοχήν παραβάτης
«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ' εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με σημερινή δήλωση του Τούρκου ομολόγου του ότι «η στρατιωτική άσκηση στην Κω αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».
Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιμια: Επίσημος χάρτης-ντοκουμέντο
Σοβαρή τουρκική πρόκληση στα Ιμια
Τα 18 ελληνικά νησιά που θέλουν οι Τούρκοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου