(upd) Σκηνικό έντονης πολιτικής ρευστότητας διαμορφώνουν στη Βρετανία τα αποτελέσματα των εκλογών μιας και οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο μια σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος επί των αντιπάλων του και την ενίσχυσή της εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αντί να κερδίσουν έδρες, όχι μόνο χάνουν, αλλά χάνουν και την αυτοδυναμία που είχαν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 649 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 318 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθεί με 261 έδρες. Τρίτο το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 35 έδρες και στη συνέχεια οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12 έδρες. Ακολουθεί το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας με 10 έδρες, στη συνεργασία του οποίου αποβλέπει η Τερέζα Μέι για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πράγματι, στον σχηματισμό κυβέρνησης προχωρεί η Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε με το πέρας της συνάντησης της νωρίς το απόγευμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Μόνο το Συντηρητικό Κόμμα μαζί με τους φίλους μας στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα», τόνισε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν θα πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας των Συντηρητικών με το δεξιό κόμμα των προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας ή η κυβέρνηση θα είναι μειοψηφίας, με την ψήφο ανοχής του DUP. Η κ. Μέι πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα για μια ασφαλή Βρετανία», ενώ ξεκαθάρισε πως το χρονοδιάγραμμα για το Brexit ισχύει κανονικά.
Η Βρετανία, ενόψει και της ουσιαστικής έναρξης της διαδικασίας για το Brexit, βρίσκεται επί της ουσίας σε συνθήκες απόλυτης ρευστότητας καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης με την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να καθοδηγήσει την χώρα το επόμενο, δύσκολο διάστημα.
Η Μέι τις πρώτες πρωινές ώρες είχε δηλώσει ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες, αγνοώντας εμμέσως τις προτροπές για παραίτησή της από την πρωθυπουργία.
Νωρίτερα, με βάση τα αποτελέσματα των exit poll, γράφαμε:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του κοινού exit poll των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της Μ. Βρετανίας, σε σύνολο 650 εδρών οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν στις εκλογές της Πέμπτης 314 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων (έναντι 330 εδρών που είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2015), ενώ για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326. Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθούν με 266 έδρες (έναντι 232 εδρών στις εκλογές του 2015), καταγράφοντας άνοδο. Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα της Νικόλα Στέρτζον λαμβάνει 34 έδρες (έναντι 56 εδρών στις εκλογές του 2015), ενώ το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) φέρεται να βρίσκεται εκτός βρετανικού κοινοβουλίου.
Εάν το αποτέλεσμα που προβλέπουν τα exit polls επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την Τερέζα Μέι. Για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Τα αποτελέσματα του exit poll, σε σύνολο 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων:
Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες
Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός - Κεντροαριστερά): 34 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες
Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr
Πίνακας (από ΑΠΕ-ΜΠΕ) με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία και οι διαφορές εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυντηρητικό κόμμα: 318 έδρες - Έχασε 12 έδρες
Εργατικοί: 262 έδρες - Κέρδισε 30 έδρες
Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP): 35 έδρες - Έχασε 21 έδρες
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα: 12 έδρες - Κέρδισε 4 έδρες
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 10 έδρες -Κέρδισε 2 έδρες
Sinn Fein: (Βόρεια Ιρλανδία): 7 έδρες - Κέρδισε 3 έδρες
Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας): 4 έδρες - Κέρδισε 1 έδρα
Πράσινο Κόμμα: 1 έδρα - Καμία διαφορά
SDLP: 0 έδρες : Έχασε 3 έδρες
Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (UUP): 0 έδρες - Έχασε 2 έδρες
UKIP: 0 έδρες - Έχασε 1 έδρα
Ανεξάρτητοι: 1 έδρα - Καμία διαφορά.