27 Ιουνίου 2017

Δυο ακόμη ιταλικές τράπεζες στις πλάτες των φορολογουμένων

Δυο ακόμη ιταλικές τράπεζες, η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto διασώζονται με χρήματα των φορολογουμένων. Η Ιταλία ακυρώνει στην πράξη το bail-in, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις, σημειώνει η Deutsche WelleΣτα προβλήματα της Ιταλίας με αφορμή την διάσωση των δυο τραπεζών αναφέρεται η Die Zeit, ενώ ως ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση χαρακτηρίζει την τραπεζική διάσωση στην Ιταλία η Handelsblatt.
Από τρία άρθρα στη Deutsche Welle:

Η Ιταλία ακυρώνει στην πράξη το bail-in 


Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να εγκρίνει πακέτο μέτρων για τη διάσωση των δύο τραπεζών του Βένετο, της Veneto Banca και της Popolare Vicenza.

«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση των κανόνων της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης», σχολίασε σε έντονο ύφος ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ. «Όταν παραβιάζονται τόσο απροκάλυπτα» οι ευρωπαϊκές κανόνες, «τότε δεν χρειάζεται να μιλάμε καν για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων» υπογράμμισε ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρία Μάρκους Φέρμπερ.

Οι δύο χρεοκοπημένες τράπεζες, η Veneto Banca και η Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα της ευρύτερης περιοχής του Βένετο απορροφώνται από τον χρηματοπιστωτικό Όμιλο Intesa San Paolo με χρηματοδοτική ένεση του δημοσίου, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 17 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα τα πέντε περίπου δις αποτελούν άμεση χρηματοδότηση δημοσίου στην Intesa San Paolo και άλλα δώδεκα δις παρέχονται προληπτικά ως εγγυήσεις για τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ο όμιλος.

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης των δυο μικρών τραπεζών, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη κριτική διότι με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται ουσιαστικά η διάσωση εκ των έσω, το λεγόμενο bail-in (με συμμετοχή των μετόχων, ομολογιούχων και εντέλει και των καταθετών), και ενεργοποιείται η κρατική βοήθεια που πηγάζει φυσικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση, όπως συνεχώς τονίζεται, πρόκειται για εκκαθάριση και όχι για διάσωση των δυο προβληματικών τραπεζών, οι οποίες εντέλει θα εξαφανιστούν από την αγορά, με το υγιές κομμάτι των δραστηριοτήτων τους να περνά στα χέρια της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Intesa.


Οι ιταλικές τράπεζες στις πλάτες των φορολογουμένων 

Στα προβλήματα της Ιταλίας με αφορμή την κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών αναφέρεται η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. Όπως παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση, το σύνηθες αφήγημα είναι ότι «η εδώ και πολλά χρόνια πληττόμενη από κρίσεις Ιταλία δεν πέφτει στον γκρεμό – τώρα όμως γλιστρά σε αυτόν, αργά και αναπότρεπτα. Αυτό συμβαίνει τόσο αθόρυβα ώστε από ευρωπαϊκή σκοπιά είτε δεν γίνεται αντιληπτό είτε αποσιωπάται συνειδητά. 

Στην αρχή της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto χρεοκοπούν. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν στη διάσωση. Το κατά πολύ σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι η τράπεζα Monte Paschi di Siena. Αυτή διασώθηκε πρόσφατα με χρηματικές ενέσεις του ιταλικού κράτους. Όχι οι πιστωτές αλλά το κράτος κλήθηκε να πληρώσει. (…) Σε αυτά προστίθενται, όπως αναφέρει η Die Zeit, και τα παλιά οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας: ασθενική ανάπτυξη, επίμονη ανεργία, μειούμενη ανταγωνιστικότητα (…)».

Iδιαίτερα ακριβή υπόθεση χαρακτηρίζει την τραπεζική διάσωση στην Ιταλία η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto ενδέχεται να στοιχίσουν στην ιταλική κυβέρνηση έως και 17 δις ευρώ. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «το τίμημα πληρώνουν τώρα οι φορολογούμενοι, αν και η ΕΕ έχει θέσει σε ισχύ εδώ και πάνω από έναν χρόνο κανονισμούς για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, οι οποίοι θα πρέπει να αποτρέπουν στην πραγματικότητα ακριβώς αυτό. (σ.σ. την εκκαθάριση με χρήματα φορολογουμένων). 

Η όλη δράση δεν συνιστά μόνο απογοητευτικό πισωγύρισμα στην περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η διάσωση α λα ιταλικά καταφέρει κι ένα βαρύ πλήγμα στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης», υπογραμμίζει η Handelsblatt. 

Κρατική προστασία (πάλι) στις ιταλικές τράπεζες; 

Λίγες ημέρες πριν, στις 24.06.2017, η Deutsche Welle σε άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, μεταξύ άλλων έγραφε: 

Δυο ακόμη ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αναμένεται να διασωθούν με κρατική βοήθεια. Δεν λείπουν ωστόσο και οι αντιρρήσεις για τη νέα «αφαίμαξη» του προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το είπε ξεκάθαρα: δυο ιταλικές τράπεζες, η Veneto Banca και η Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα,κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Κατά συνέπεια πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την διάσωσή τους. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι υγιείς τομείς των δυο πιστωτικών ιδρυμάτων θα περάσουν στην ιδιοκτησία ενός τρίτου τραπεζικού οργανισμού, του San Pàolo-Intesa, o oποίος προσφέρει για την εξαγορά το …συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις με το ιταλικό υπουργείο οικονομικών, τις ώρες αυτές, συνεχίζονται σε πυρετώδη ρυθμό.

Tα κόκκινα δάνεια, ωστόσο, αναμένεται να επιβαρύνουν το ιταλικό δημόσιο. Το συνολικό κόστος για το κράτος μπορεί να φτάσει και τα δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί. Στόχος του εγχειρήματος είναι να σωθούν οι καταθέσεις στις δυο τράπεζες υπό κατάρρευση- καταθέσεις που αγγίζουν τα είκοσι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: Deutsche Welle (από http://p.dw.com/p/2fS3Whttp://p.dw.com/p/2fRMq και http://p.dw.com/p/2fJvX)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου